Bare rundt 20 prosent fullfører dette ekstremløpet

Vinneren av ultramaratonet «Xreid» på Senja er kommet i mål. Av de 120 som startet er det forventet at bare 20 til 25 prosent fullfører.

Midnattssol

– Fordelen med å arrangere løpet i Nord-Norge er at det ikke er så stor risiko å løpe om natten, sier løpsleder Sørensen. De siste er forventet inn natt til søndag.

Foto: Hakon Jørgensen / Salmon Xraid

Ultramaratonen «Xreid» startet i Rødsand sør på Senja fredag klokka 12. Etter 122 kilometer kom vinneren inn til Mefjordvær nord på Senja, nesten et døgn etter start.

– Det har vært helt fantastisk. Men løpet har vært en brutal opplevelse, for å være helt ærlig. Det har vært beintøft, med mye røft og urørt terreng, mange høydemeter og lange distanser, sier vinner Gjermund Nordskar fra Lommedalen.

Gjermund nordskar

Vinneren Gjermind Nordskar er strålende fornøyd. Nå venter mat og søvn etter nesten 24 timer i løypa.

Foto: Mats Grimseth / Salmon Xraid

– Aldri løpt et så krevende løp

Nordskar er en erfaren løper som også har konkurrert internasjonalt. Likevel kommer dette løpet til å stå ut som noe av det tøffeste han har gjort.

– Jeg har aldri løpt et så krevende og vanskelig løp. Når det kommer til opplevelsen så gjenspeiler det egentlig vanskelighetsgraden i mine øyne, for meg er det ofte slik at hvis ting blir veldig krevende og tøft så sitter man igjen med en enda sterkere opplevelse. Denne opplevelsen kommer jeg til å huske resten av livet.

Rundt 15 vil fullføre

120 løpere startet i dette fjerde Xreid-løpet, som for første gang går i Nord-Norge. I tre år har løpet gått på Hardangervidda. Naturen i Senja er i kontrast langt mer uberørt, og arrangørene bestemte seg tidlig for å kutte ned på siste del av løypa.

Senja

Det er første gang løpet arrangeres på Senja. I tre år har det vært arrangert på Hardangervidda.

Foto: Mats Grimseth / Salmon Xraid

Det har likevel ikke gjort den spesielt overkommelig. 50 prosent av deltagerne har allerede brutt, og løpsleder Jan Sigurd Sørensen tror flere vil bryte i løpet av dagen.

– Det er litt vanskelig å si hvor mange som kommer til å fullføre, det er relativt stor spredning mellom de, og mange er fremdeles ute i løypa. Men kanskje et sted mellom 15 og 20 stykker, men det kan også bli noe lavere. Rundt 20 til 25 prosent tipper jeg, sier han.

Senker vanskelighetsgraden

– Senja er et nokså rått og ubrukt turområde. Stiene er små og kanskje vanskelige å finne, det er vanskeligere for løperne å holde høy fart, sier Sørensen.

Dermed brukes en del tid på å finne stiene, og om de mister stien må de bruke tid på å lete etter de.

Sørensen sier at Xreid kommer til å ta ned vanskelighetsgraden til neste år.

– Vi ønsker at hvert fall 60 til 70 prosent av dem som starter skal komme i mål. Vi ønsker ikke å ha et arrangement som bare er for topptrente elitefolk, vi vil få med en bredde i ultaløping, også for dem som kanskje har lyst til å prøve ultraløp. Vi ble nok tatt litt på senga over hvor teknisk krevende det var å ferdes når man skulle krysse Senja, sier han.

Senja

Senja har et røft og urørt terreng, som viste seg å være mer krevende enn hva arrangørene først hadde trodd.

Foto: Kyle Meyr