Hopp til innhold

Bardu sa ja til kirkeasylanter: – De sier at vi har reddet livene deres

I dette kapellet i Bardu sitter ei eldre kvinne og hennes datter i kirkeasyl på andre uka. De er redde for å bli drept om de blir sendt ut av Norge.

kirkeasyl

Tidligere sogneprest Per Andersen og nåværende sogneprest Audhild Kaarstad tar godt vare på de to kvinnene, som lever i kirkeasyl i Bardu.

Foto: Arild Moe / NRK

Kvinnene, som er fra Midtøsten, gikk i kirkeasyl dagen før de skulle sendes ut av Norge. Audhild Kaarstad er sogneprest i Bardu.

– Det kom to kvinner på kontoret mitt. De var livredde og likbleke, og hadde ikke sovet om natten. De spiste ikke. Den redselen de viste var troverdig. De spurte om de kunne få asyl i kirken, forteller hun.

kirkeasyl

Sogneprest Audhild Kaarstad sier de to kvinnene som er i kirkeasyl føler seg trygge og har det bra.

Foto: Arild Moe / NRK

Dermed ble kapellet i Øvre Bardu tatt i bruk. Her ønsker kvinnene å være til de har fått svar på anken sin. Både NOAS og flere advokater jobber med saken deres.

Kvinnene, som er i 30- og 60-årene, tør ikke å stå fram i media. Når NRK kommer, forsvinner de inn på et annet rom.

– De er redde for hva som vil skje om de blir sendt tilbake til hjemlandet. De tenker at jo mindre opplysninger som finnes om dem i media, dess bedre er det.

Føler seg trygge

Det er første gang noen fra asylmottaket på Setermoen tyr til kirka for å slippe tvangsutsendelse fra Norge.

– De sier vi har reddet livene deres nå. De har veldig dårlige erfaringer med politiet i landet sitt. De har blitt truet og opplevd ting der som har skapt den redselen de føler, sier Kaarstad.

Kvinnenes advokater har sendt begjæring om omgjøring av vedtaket, pluss utsettelse av utreisefristen.

Moren syk

Hvor lenge kirkeasylet vil vare, er det ingen som vet. I mellomtiden sørger menigheten i Bardu for at kvinnene har det de trenger av mat og medisiner.

– De har det bra her. De har ofte besøk av folk i menigheten, og folk de kjenner fra før. De første nettene overnattet vi her sammen med dem for å skape trygghet, forteller Kaarstad.

Hun mener det er moren og datterens spesielle situasjon, som gjør at de nå har søkt tilflukt i kirken.

– Moren er syk og har helseproblemer, og de har opplevd ting som gjør dem redde. Det er ikke alle som risikerer like mye ved en utsendelse.

kirkeasyl

Tidligere sogneprest Per Andersen og nåværende sogneprest Audhild Kaarstad tar godt vare på de to kvinnene, som lever i kirkeasyl i Bardu.

Foto: Arild Moe / NRK

– Ren nødhjelp

Per Andersen er tidligere sogneprest, og nå nabo med kirkeasylantene.

– Det er en bra bygd og et bra folk som engasjerer seg. Kirken har i gammel tradisjon vært et vern for dem som er utsatt på én eller annen måte. Det er det med å vise barmhjertighet til de som er i nød. Vi tar ikke stilling til om de har rett til å få bo i landet eller få opphold. Dette er ren nødhjelp.