NRK Meny
Normal

Ban Ki-moon til «Oppdrag Nansen»-barna: – Vi sees i Paris

FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte de 13 år gamle polfarerne Johannes Breivik og Erika Gjelsvik da han kom til Svalbard.

Ban Ki-moon møtte Oppdrag Nansen-barna da han kom til Longeyearbyen

- Jeg ønsker å se dere i Paris, slik at dere kan legge fram budskapet deres til alle utsendingene fra hele verden. Jeg er stolt og imponert over dere, sa Ban Ki-moon da han møtte to av barna fra "Oppdrag Nansen". Se TV-reportasje fra møtet. Reporter: Eivind Molde.

Ban Ki-moon møtte de to unge eventyrerne om bord i det norske forskningsskipet Lance da han kom fram til Longyearbyen tirsdag kveld. Også utenriksminister Børge Brende (H) var med.

De to tenåringene har vært med i NRK-programmet «Oppdrag Nansen», en polekspedisjon med i alt fire 13-åringer, som har vært ledet av den erfarne polfareren Børge Ousland. De plantet flagget på nordpolen den 21. april i år. Dokumentarserien om reisen kommer på NRK til vinteren 2016.

Oppdrag nansen og Ban Ki-moon

Johannes Breivik viste fram bilder tatt under eksepdisjonen til nordpolen i april i år.

Foto: Mattias Høyem / NRK

Bekymret over klimaendringene

I samtale med Ban Ki-moon uttrykte Johannes Breivik og Erika Gjelsvik sine bekymringer for og uro over at de kan være de siste som kunne gå på ski til Nordpolen. Isen har blitt mye tynnere de siste årene, noe de har sett med egne øyne.

På Svalbard og Nordpolen driver det søppel på land fra hele verden, noe som blant annet påvirker dyrelivet i havet.

– Plankton i havet spiser plastikken, og fiskene spiser plankton. Så magene til fiskene er bokstavelig talt fylt med plastikk og søppel, forklarte Gjelsvik.

– Hva har fått dere til å dra til Nordpolen i en så ung alder, det må ha vært veldig hardt og farlig, spurte Ban Ki-moon.

– Jeg ville kunne tenke tilbake når jeg blir gammel at jeg faktisk har vært på Nordpolen. Og jeg ville lære mer om klimaet der oppe, svarte Breivik.

Flagget på Nordpolen

Her er ungdommene med flagget på Nordpolen. Lav bildekvalitet skyldes begrenset signal på satellitt-telefonen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Målet er FN-møte

De fire barna har gjort målinger for Norsk Polarinstitutt og et universitet i Paris, og gjennom forskingsarbeidet de har gjort på Nordpolen har de blitt nervøse for framtiden.

Planen er at de fire barna skal presentere sine funn på FN sitt klimatoppmøte i Paris i desember, men veien dit har vist seg å være komplisert.

Blant annet er det 18 års aldersgrense på møtet, og mange formaliteter skal på plass før barna kan få taletid på møtet.

Men det kan se ut som at de når målet.

– Jeg vil snakke om det dere har opplevd i mine taler. Vi sees i Paris hvor dere kan fortelle om dette til alle delegatene, sa generalsekretær i FN, Ban Ki-moon til polfarerne etter møtet.

Ban Ki-moon og oppdrag nansen

Generalsekretæren i FN virket veldig interessert i det polfarerne fortalte.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sette endringene i sammenheng

Også møtet med Ban Ki-moon og Brende skal etter planen bli en del av NRK-serien.

– Det er viktig at den oppvoksende generasjon lærer mer om klimaendringene. Barna som er med i «Oppdrag Nansen» kan sette klimaendringene i sammenheng med det de selv har opplevd i Arktis, sier Brende.

– Det samme kan sies å være bakgrunnen for at generalsekretæren og jeg besøker Svalbard disse dagene. Vi ønsker å lære om klimaendringene der de er mest synlige, sier han.