– Vil få stor betydning for hele regionen hvis dette skjer

Det er stor begeistring i Balsfjord over at et internasjonalt selskap er i samtale med Troms-kommunen om å etablere et datasenter der.

Ole Johan Rødvei

Tidligere Balsfjord-ordfører, Ole Johan Rødvei tror en etablering av et datasenter vil bety utrolig mye for kommunen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det vil få stor betydning for hele regionen hvis vi lykkes i denne saken, sier tidligere ordfører og nåværende formannskapsmedlem for Høyre, Ole Johan Rødvei til NRK.

Han forteller at etablering av et datasenter er noe kommunen startet å jobbe med for tre-fire år siden.

– Det er en kjempeviktig sak. Hvis vi får det til vil det være det største som har skjedd i Balsfjord, som jeg vet om i hvert fall.

NRK har fortalt at internasjonale dataselskaper har vært i kontakt med Balsfjord for å drøfte muligheter for å etablere et datasenter i kommunen.

– Ligger et hestehode foran andre

Datalagring og datasentervirksomhet er en næring i sterk vekst globalt. Norden vurderes av internasjonale aktører som et attraktivt område for å etablere datasentre.

Det forventes etablert 60 nye store slike sentre i Vest-Europa innen 2020. Flere fylker og kommuner har meldt interesse.

Den tidligere ordføreren forklarer at det vil bety mange nye arbeidsplasser og investeringer, og ringvirkninger som de ikke aner konsekvensene av i dag.

Rødvei tror de har forholdsvis store sjanser for en etablering hvis de spiller kortene sine godt, men han regner med at det vil ta tid før noe er avklart.

– Det vil det nok gjøre, men ting tar tid. Som jeg sa i formannskapet forrige møte ligger vi nok uansett et hestehode foran andre mulige aktører i denne saken.

– Trenger kulde

Ole Johan Rødvei mener det er vanskelig å si noe om akkurat hvor mange arbeidsplasser et datasenter vil gi kommunen.

Ellen Beate Lundberg

Rådmann Ellen Beate Lundberg sier at hun ikke kan fortelle hvilke selskaper som har tatt kontakt.

Foto: Harald Harnang / Balsfjord kommune

– Det som er viktig å få fram er at Balsfjord ligger svært sentralt til. Kommunen ligger midt i Tromsø, langs E6 og E8 og vi er nært to flyplasser. Det er også kaldt og de trenger kulde for å holde i gang et datasenter. Alt ligger til rette for at Balsfjord kan få det.

Rådmann Ellen Beate Lundberg sa til NRK fredag at kommunen legger til rette for å kunne ha datasenterindustri i Balsfjord.

– Vi er også blitt såkalt prekvalifisert for å kunne ha et slikt senter i kommunen.