Avviser påstand om dumping og ulovlig salg av reker

I forrige uke kom det frem at Fiskeridirektoratet mistenker fiskere for å dumpe reker og selge reker ulovlig i Varangerfjorden. Rekefiskerne slår nå tilbake mot påstandene.

REKEFISKE

Rekefiskere avviser Fiskeridirektoratets påstander om at det bedrives dumping og ulovlig salg av reker.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Fiskeridirektoratet har innført meldeplikt for rekefiskerne i Varangerfjorden i Øst-Finnmark, etter å ha mottatt tips om at enkelte fiskere dumper små reker, samt at noe av rekesalget også gjøres svart.

Dette mener rekefiskerne er ren fantasi.

– Vi er ikke på havet for å leke oss

Nils Johansen driver rekefiske på Varangerfjorden akkurat nå. Han kjenner seg ikke igjen i Fiskeridirektoratets påstander om uregelmessigheter og dumping av småreker i fjorden.

– Nei, nei, nei. Vi får betalt, vi er jo ikke på havet for å leke oss. Vi er på havet for å tjene penger, så vi tar vare på det slik at det er noe igjen i kassen, sier han.

NRK skrev før helgen at enkelte rekefiskere nå holdes spesielt under oppsikt, men at foreløpig har ingen blitt anmeldt for ulovlige forhold.

REKEFISKE

Fiskeridirektoratet har innført meldeplikt for rekefiskerne i Varangerfjorden i Øst-Finnmark.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Enkelte båter mistenkeliggjort

Johansen sier de har hatt flere inspeksjoner fra det offentlige om bord, uten at noe kritikkverdig ble funnet.

– De fant ingenting, det var ingenting å utsette på båten vår. Blant annet var det spørsmål om godkjent vekt, og vekten er godkjent og alt var i orden. Men det har jo vært enkelte aktører som har kommet med påstander om svartsalg og uregelmessigheter. Så enkelte båter har vært mistenkeliggjort hele sesongen, sier han.

Setter spørsmålstegn ved prosessen

Han sier det er helt greit at de blir kontrollert, men ifølge han er det en gruppe båter som blir mer kontrollert en andre. Det synes han ikke er greit.

– Det er helt greit med de kontrollene, men slik som jeg føler det er det nesten bare de båtene som ikke leverer til den nevnte aktøren som det blir utført kontroller på. Da begynner jeg å sette spørsmålstegn ved hvordan ting foregår, sier han.

Hvilken aktør det er snakk om ønsker ikke Johansen å gå ut med i frykt for represalier.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Varangerfjorden» i nytt vindu