NRK Meny
Normal

Avviser forsvarskutt

- Det blir ingen dramatiske endringer foreløpig, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Forsvarssjef Sverre Diesen foreslo mandag å legge ned flere militærleire og flystasjoner for å samle virksomheten.

Uttalelsene har skapt ekstra uro i Nord-Norge ved at forsvarssjefen også sier at det allerede er tatt ut veldig mye i Sør-Norge og at kuttene «helt opplagt også vil komme til å dreie seg om garnisoner og leire i Nord-Norge».

Tirsdag måtte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) svare på forsvarssjefens utspill da hun besøkte Skjold leir i Målselv.

- Hvorfor dette kom ut på denne måten, må forsvarssjefen svare på selv. Vi har sagt klart fra at nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde. Det betyr også at Forsvaret skal være sterkt til stede i nord, sier hun til NRK.

«Rart» utspill

Forsvarsministeren karakteriserer det som «rart» at forsvarssjef Sverre Diesen kaller forsvarsbudsjettet for en styrt avvikling av Forsvaret.

- Jeg synes det er rart at forsvarssjefen sier dette nå. Men jeg hører hva han sier tidlig i arbeidet med den nye forsvarsstudien som skal legges fram neste år, sier hun til NTB.

Forsvarsministeren vil likevel ikke si noe om det er aktuelt å gjennomføre de kuttene som forsvarssjefen skisserer.

- Vi er nå inne i en langtidsplanperiode der det ikke blir noen dramatiske endringer i Forsvaret. Hva som skjer i framtiden er foreløpig usikkert. Men forsvarsansatte i Nord-Norge kan føle seg trygge, sier hun til NRK.

På spissen

Sjefen for Hærens styrker, generalmajor Kjell Grandhagen, ser nødvendigvis ingen motsetning mellom signalene fra forsvarssjef Sverre Diesen og den politiske ledelsen.

– Forsvarssjefen setter på spissen de økonomiske konsekvensene av å skulle fortsette å opprettholde kapasiteter i framtiden. For hærens del har signalene om at det nå er nødvendig å bygge opp igjen kapasiteten vært tydelige hele veien. Jeg ser ingen grunn til at man i nærområdene til hæren skal føle større usikkerhet nå, sier Grandhagen til NTB.

(NRK/NTB)