Hopp til innhold

Avdelingsleder hadde 26.000 intime bilder fra kundene på egen PC

Den tiltalte avdelingslederen i et varehus i Harstad sa i retten at det som skjedde var en del av guttestreker i bedriften.

Elisabeth Nutti

Aktor Elisabeth Nutti sier at det ikke har vært lignende saker i norsk rettsvesen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Tiltalte, som var avdelingsleder og stedfortreder for butikksjefen, har blant tatt bilder i lokalet med egen mobiltelefon av kvinner i butikken. Vedkommende var særlig opptatt av å fokusere på kundenes rumper.

Tiltalte har forklart at det var en kultur i bedriften. De ga jenter og damer mellom 16 år og 32 år en spesiell oppmerksomhet

Ankesaken går for Hålogaland lagmannsrett i Harstad.

Filma kvinnelige ansatte på do

Politiet har i sine undersøkelser også avdekka at han har filma kvinnelige ansatte på deres personaltoalett 10 ganger første halvår 2012.

Der hadde tiltalte montert et videokamera under håndvasken. I tillegg har politiet funnet nakenbilder og andre videoer av seksuell art på mannes private- og jobb-PC.

– Trodde du at de ansatte noen gang ville bli gjort kjent med disse filmene du tok, spurte forsvarer Kjetil Krokeide.

– Nei, aldri. Det var ikke meninga, svarte tiltalte.

– Så du anså dette som «safe», at du gjorde?

– Tenkte ikke det, svarte tiltalte.

Forsøkte å slette bildene.

Tiltalte har forsøkt å slette bildene, men politiet har klart å gjenskape innholdet i diskene. Bildene var organisert i egne mappe, med egne strukturer.

Mappen og innholdet tilsvarer tiltaltes egne private PC som de som fantes på varehuset.

Totalt fant politiet 26.067 bilder på tiltaltes hjemme-PC, mange andre klarte ikke politiet gjenopprette fra sletta filer. Det forklarte kriminalteknikker hos politiet, Carl Heggen, i retten fredag.

I Hålogaland lagmannsrett fortalte tiltalte at det var en tekniker på bedriften som hadde levert bildene til ham. Tiltalte forklarte at han hadde minnepenner, og at det var en teknikker som hadde lagt over bildene på minnepinnene.

– Jeg forsøkte å slette dem, men havna i en mappe i stedet for å trykke «delete», sa tiltalte til retten.

Også da saka gikk i Trondenes tingrett tidligere i år la tiltalte vekt på at han ikke hadde gode datakunnskaper og således ikke kunne stå for kopieringa.

– Politiet har kunnet fastslå at tiltaltes private PC også har vært tilkobla jobbens PC, sa polititeknikeren i lagmannsretten.

Det er bilder fra kunder som har levert sine PC til service. Politiet mener han har kopiert disse bildene til egen PC.

En spesiell rettssak

– Det finnes ingen lignende saker i norsk rettsvesen, sier aktor Elisabeth Nutti.

Hun vil kreve at straffen mot den tiltalte avdelingssjefen i Harstad blir som den ble avsagt i tingretten tidligere i år. Da fikk mannen syv måneders fengsel.

– Jeg har søkt i databasen Lovdata. Ingen er før dømt for tilsvarende forhold, annet enn denne dommen i tingretten tidligere i år, sier aktor Nutti til NRK.

I sin prosedyre sa hun at påtalemyndigheten ikke fester lit til at tiltaltes datakunnskaper var mangelfulle og ikke kunne forstå det som hadde skjedd.

– Han kan heller ikke skjule seg bak av dette var en guttegreie. Han har handlet i strid med butikkens interesser som har kunnet føre til tap av tillit til bedriften ved at det er tatt kopier av kundebilder. Her tiltalte hatt til hensikt å skade når han har gjort det han har gjort, sa Nutti.

Skjønner at det er forkastelig

Forsvarer Kjetil Krokeide forklarte i sin prosedyre handlingen med det han kaller en ukultur.

– Det er ikke min klient som har gjort dette. Det er en ukultur som har vært ved bedriften. At kundenes bilder er kopiert er noe andre i bedriften har gjort. Han kan kun dømmes til medvirkning fordi han ikke har satt foten ned og satt en stopper for handlingen. Han kan ikke se at han var ute etter å skade arbeidsgiveren. Det var en hysj-hysj-greie, som bare kunne komme til skade for arbeidsgiveren. Det må tas hensyn til under straffeutmålingen, sa forsvareren, som la ned påstand om at tiltalte må frifinnes, sa forsvareren.

Forsvareren la til at tiltalte skjønner at det er moralsk forkastelig det han har gjort, og antyder at 60 timers samfunnsstraff kan være en mildest mulig straff.

Dommen vil være klar 9. oktober.

Det er tiltalte selv som har anka saka til lagmannsretten både på bakgrunn av skyldspørsmålet og dommen på syv måneder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark