Avdekket massedød av rognkjeks: 10.000 funnet død i oppdrettsanlegg

Et oppdrettsanlegg på Senja hadde bestilt 10.000 rognkjeks fra Alta for å bekjempe lakselusa i merdene. Men da de ankom, var alle død.

Rognkjeks tar lakselus

En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende, men også en spesiell egenskap.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Vi må dessverre informere om at transporten og lossingen fra bil til båt har vært en for stor påkjenning for fisken, skriver driftsleder i Nord-Senja Laks, Petter Gundersen, i en e-post til Mattilsynet.

Nord-Senja Laks hadde bestilt 10.000 rognkjeks fra Finnmark Rensefisk A/S, og fisken ble satt ut på lokaliteten Trælvik.

– Vi har plukket 8580 rognkjeks under død fisk-opptaket (...), det antas at den resterende rognkjeksen ligger i håven i morgen ved død fisk-opptaket i merdene, skriver han videre.

Rognkjeksen er en kort liten fisk som er vanlig langs hele norskekysten. Rognen fra rognkjeks brukes til å lage kaviar og er ettertraktet spesielt i Nord-Norge, men den lille fisken har også en annen spesiell egenskap.

Den blir plassert ut i laksemerder for å ta kampen mot lakselusa. «Superspiseren», som den omtales som, masseproduseres for å ta knekken på lakselus i oppdrettsanlegg.

– Lå rolig

– Ved lossing i merdene var vi usikker på om fisken ville klare seg, da det meste av fisken lå rolig i karet. Vi valgte, etter å ha vurdert situasjonen, å gjennomføre lossingen til de to merdene, da tidligere erfaringer med mottak av rognkjeks har hatt tilsvarende bilde i karene og da har det gått bra med rognkjeksen, skriver Gundersen til slutt.

Til NRK har ikke daglig leder ved Nord-Senja Laks, Rune Eriksen, ønsket å uttale seg, men henviser videre til Finnmark Rensefisk A/S som leverandør.

– Første gang

Rensefiskanlegget i Alta produserer årlig rundt tre millioner rognkjeks. Fiskene fra anlegget blir transportert med biler som er godkjent av Mattilsynet for frakt av levende fisk.

– Dette er første gang fisk har dødd under transport så lenge jeg har jobbet her, sier Loyd Dalva i Finnmark Rensefisk A/S til NRK.

– Hvordan kunne dette skje?

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe før jeg har alle fakta på bordet, og før alle parter har kommet med sin rapport, sier Dalva.

– Nå er jeg opptatt av å komme til bunns i årsaken, og deretter ta en evaluering av dette så det ikke skjer igjen.

Mattilsynet skriver i en e-post til Nord-Senja Laks at de har mottatt varslingen, og at de rutinemessig oppretter sak på forholdet.