NRK Meny
Normal

Avdekket flere alvorlige avvik i Polar Park

To av de seks alvorlige avvikene i Polar Park i Bardu gjelder at oteren «Ottar» kan ha dødd av feilernæring og at et ulvepar mistet flere unger uten at parken visste hvorfor.

Oteren Ottar

Oteren «Ottar» kom til Polar Park etter å bodd i «fosterhjem» hos en familie på Senja. Familien fant oteren foreldreløs og forslått i fjæra i Gryllefjord.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hilde Haug

Distriktssjef for Mattilsynet Midt-Troms, Hilde Haug sier Polar Park har forbedringspotensial.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– De gir dyrene god omsorg i det daglige, men de har behov for å få en del rutiner på plass, sier distriktssjef i Mattilsynet Midt-Troms, Hilde Haug til NRK.

Etter flere bekymringsmeldinger om forholdene i Polar Park i Bardu i Troms holdt Mattilsynet tilsyn i parken i midten av mai.

Omtrent 30 dyr av forskjellige arter bor i parken, blant annet bjørner, ulver, en jerv, fjellrever, elger, gauper, hjort, mink, reinsdyr og en moskusokse.

– Bra med tilsyn

Bekymringsmeldingene til Mattilsynet omhandlet dyrehold, hygiene og arbeidsforhold. Nå er Mattilsynets rapport om dyrehold klar.

Mattilsynet konkluderer med at de fleste av dyrene er godt ivaretatt. Likevel får parken varsel om vedtak om seks pålegg.

– Det var greit at vi gjorde tilsynet og fikk sett på dyreholdet. Slik får vi en god kommunikasjon med dem, og kan følge opp videre, sier Hilde Haug i Mattilsynet.

Ulveunger ble borte

I alle de seks avvikene er regelbruddet vurdert til å være alvorlig.

– Det er vanskelig å si hva som er det mest alvorlige avviket. Men, det er viktig med gode rutiner og systemer for å fange opp avvik fortløpende, sier Haug.

Et avvik gjelder en av parkens store attraksjoner, oteren «Ottar», som ble funnet foreldreløs i Gryllefjord på Senja i oktober 2013. I to måneder bodde Ottar hos Jonas Larsen og familien hans.

Etter hvert fikk han sitt nye hjem i Polar Park. Da var han tre måneder gammel. Før påske i år døde Ottar under en operasjon på Veterinærinstituttet i Tromsø.

Et annet avvik gjelder et ulvepar som hvert år mister ungene sine uten at parken vet hvorfor. Mattilsynet mener parken må ha rutiner som gjør at parken kan vite årsaken til at slikt skjer, og hvordan de kan forhindre slikt.

Polar Park: – Har allerede gjort mye

Video Fylkesaksjonsleder i Buskerud Heinz Strathmann

– Vi har allerede gjort mye for å rydde opp, sier Heinz Strathmann, daglig leder i Polar Park

Foto: Nyhetsspiller

Polar park har frem til 1. juli å ordne opp, for å ikke blir pålagt endelig vedtak fra Mattilsynet. Parken har allerede gjort mye, sier daglig leder Heinz Strathmann til NRK.

I et brev til Mattilsynet har Polar Park redegjort for hvordan de jobber for å imøtekomme kravene fra Mattilsynet. De har også kommet med informasjon som de mener viser at saken kan avsluttes.

– Vi mener vi har dokumentert alle punktene nøye, og forhåpentligvis tilfredsstillende for Mattilsynet. Og hvis vi har gjort det og de ikke trenger mer dokumentasjon så mener jeg at sakene kan avsluttes uten endelig vedtak, sier Strathmann.

Strathmann mener parken ikke har gjort noe galt i noen av sakene som Mattilsynet omtaler.

– Syk og overvektig

oter

Jonas Larsen (15) var fosterpappa for «Ottar» den første tiden etter at den ble funnet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I en av bekymringsmeldingene som Mattilsynet fikk ble det blant annet opplyst at oteren «Ottar» bodde i lag med en mink, at han ikke hadde tilgang på vann, at han var syk og overvektig, og at han kun hadde tilgang på hestekjøtt eller råttent kjøtt.

Nå ber Mattilsynet om å få obduksjonsrapport, helsekort og veterinærjorunal for «Ottar». På bakgrunn av tilsynet i parken mener de at oteren kan ha fått fôr som ikke dekket næringsbehovet, og at den ikke ble passet på godt nok.

– Ikke bra

– Vi har bedt om å få kopi av obduksjonsrapporten. Den er ikke ferdig enda, men vi regner med å få den oversendt så snart den er klar. Da skal vi se nærmere på den, sier Hilde Haug i Mattilsynet.

– Hvor alvorlig er det dersom det viser seg at «Ottar» døde av feilernæring?

– Det er ikke bra hvis det har skjedd, men den er som sagt ikke klar og vi må vente på den før vi kan si noe mer om hva som har skjedd, sier Haug.

– Gjorde alt for «Ottar»

Ifølge Polar Park-lederen er rapporten klar i løpet av denne uken, og vil bli sendt til Mattilsynet. Parken gjorde alt for at «Ottar» skulle få et sunt, godt og langt liv, sier lederen.

– Vi var alle veldig glad i «Ottar». Vi ble veldig triste da han døde. Han var muligens syk da han kom til oss. Vi gjorde det vi kunne for han, og sørget for at han fikk god mat og at han ble sendt til veterinær da han trengte det, sier Strathmann.

«Rødpus» mistet hår

Da Mattilsynet var i Polar Park i midten av mai kunne ikke parken vise frem en gyldig kontrakt med veterinær, står det i rapporten til Mattilsynet.

En bjørnunge som har mistet tuppen av ei tå må behandles umiddelbart, og en elgokse med lange klauver må umiddelbart få stell, mener Mattilsynet i rapporten. De mener også gaupen «Rødpus» som har mistet hår må få nødvendig behandling.

Alle dyrene er behandlet, og noen av dyrene hadde allerede fått behandling da Mattilsynet var på tilsyn. Dyrene blir fulgt opp, ifølge Strathmann. En veterinærkontrakt har også blitt sendt til Mattilsynet i etterkant av tilsynet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gaupa Rødpus

Et av avvikene gjaldt denne gaupa som heter «Rødpus».

Foto: Polar Park

– Tatt ut av avl

Mattilsynet ber i sin rapport også parken om å undersøke hvorfor et ulvepar hvert år mister valpene sine. De vil også at parken skal iverksette en tiltaksplan for å hindre at ulveungene forsvinner.

Det blir spekulasjoner om ulvemoren har begynt å utvise aggressivitet mot egne unger. Dette er vanlig i naturen, og det har vært observert ørn og kråke i området rundt ulvehiet. Et ungepar fra 2014 er ivaretatt, skriver parken i sin uttalelse til Mattilsynet.

– Disse ulvene oppholder seg i et veldig stort område. Det er veldig vanskelig å holde kontroll over nyfødte ulvevalper i en lengre periode. Men dette ulveparet er nå så gamle at de ikke skal brukes i avl lenger. Vi har utarbeidet planer som kan fange opp slike ting i fremtida, sier daglig leder i Polar Park, Heinz Strathmann til NRK.

– Glad for tilsyn

Oter

– Vi gjorde alt vi kunne for «Ottar», sier daglig leder i Polar Park, Heinz Strathmann. Obuksjonsrapporten ventes i løpet av denne uken.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Strathmann er glad for at Mattilsynet er koblet inn i saken.

– Vi jobber her fordi vi er veldig glade i dyr, og dyrene er i fokus hos oss. Det er bra at Mattilsynet kommer for å sjekke når det kommer bekymringsmeldinger mot oss. Det blir vår eneste mulighet for å vise offentligheten at det går bra med parkene og dyrene våre, sier Strahtmann.

Mattilsynet jobber fortsatt med en rapport om forholdene i parken når det gjelder regelverk for dyrehelse, dyrevelferd og håndtering av dyr som har blitt avlivet.

– Disse punktene må vi komme tilbake til når vår rapport er klar, sier Hilde Haug i Mattilsynet Midt-Troms til NRK.

Roser parken

I Mattilsynet Midt-Troms vil man nå se på tilbakemeldingene fra Polar Park. Etter det blir det klart om noen av avvikene skal følges opp videre.

– Vi skal vurdere disse tilbakemeldingene, også skal de få en rapport fra oss etter hvert hvor vi vurderer om vi lukker avvikene på bakgrunn av det vi ser, eller om det er ting som må tas videre, sier distriktssjef Hilde Haug.

Hun roser parken for kjapt svar.

– De har svart kjapt, men likevel grundig. De har gjort mye for å utbedre, og kommet med informasjon til oss i etterkant av tilsynet. Vi er inne i en god dialog.