NRK Meny
Normal

Nå skal piggene være av

I dag skal piggdekkene være av. Men man har likevel som bilist ansvar for godt veigrep.

Piggdekk

Disse må bort. Men bare om føret er bra.

Foto: Leserbilde

Det er ingen frist for når man må skifte fra piggfrie dekk, men det anbefales å bytte til sommerdekk når vinterføret forsvinner.

Dekkene med pigg derimot, skal være tatt av nå, sier Henry Nymann, leder av trafikant og kjøretøyavdelinga, Region nord.

– Nå har vi kommet så langt ut på året det er bare veier stort sett over alt. Piggdekk ødelegger og sliter på veiene, sier Nymann.

Gebyr

Henry Nymann

Henry Nymann i Statens vegvesen forteller at nå må du ta av piggene.

Foto: Bente Skogdal, Statens vegvesen

Og om du ikke har byttet dekk før i dag, kan du få merke det på lommeboka.

– Da kan man få reaksjon fra kontrollmyndighetene som politi eller vegvesen. Hvis man ikke har en veldig godt forklaring på at du har på piggdekk, kan du måtte betale gebyr, sier Nymann.

Ansvarlig for sikkert veigrep

Men det kan være lurt å tenke seg om før man bytter til sommerdekkene. Meteorologisk institutt melder om stigende temperaturer i nord, men også om snøbyger i både Troms og Finnmark.

– Regelen er sånn at uansett når du kjører er du som bilfører ansvarlig for at du sikrer godt veigrep gjennom å bruke piggdekk. Så det er klart at selv etter i dag, når man skal kjøre over fjelloverganger eller på vinterføret, skal man egentlig sikre bilen med piggdekk, sier Nymann.