Hopp til innhold

Åtte tusen tonn spesialavfall kastet feil: – Både farlig og dyrt

Eksplosjonsfarlig avfall kastes i husholdningssøppelet og fører til branner og millionkostnader for renovasjonsselskapene.

Denne skal ikke i restavfallet

Denne og tilsvarende typer spraybokser skal ikke kastes sammen med brennbar søppel, sier formann i Hålogaland ressursselskap i Harstad, Finn-Erik Johansen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Selv om det skal leveres inn som spesialavfall, havner åtte millioner kilo farlig avfall i norske søppelbokser årlig.

– Det er blant annet batteri og spraybokser og elektriske artikler folk kaster i den brennbare søpla, det er det det er mest av. De større tingene er vanskeligere å gjemme i en søppelsekk eller i en liten pose, sier formann ved Hålogaland ressursselskap, Finn-Erik Johansen.

Risikerer å spise vårt eget søppel

Koster millioner av kroner

Søpla vi kaster blir kontrollert, men søppelbergene er store og stikkprøvekontrollene har begrenset effekt og det er når avfallet sendes til behandling og skal brennes det oppstår fare.

Søppelsortering i Harstad

Selv om det blir tatt stikkprøver er det ikke mye feilkastet søppel som blir oppdaget. Til det er søppelbergene for store.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Feilsortering av farlig avfall fører til eksplosjoner og branner som koster renovasjonsselskapene millioner av kroner. Gjengangerne, det er spraybokser med krem.

– De er ikke brennbare, men det står bare med bitte små skrift på dem at det er en trykkbeholder. Så merkingen kunne vært bedre, sier Finn-Erik Johansen, mens han studerer en boks med kremtopp.

Det er denne og alle andre typer alle spraybokser som skal leveres som farlig avfall som vi ikke vil ha sammen med brennbar søppel.

Hålogaland ressursselskap sender søppelet videre til forbrenningsanlegget i Kiruna i Sverige. Hvis det er for mye uønsket avfall i containerne, skal det ikke mye til før det får konsekvenser.

– Er det mer enn 1 % vektprosent av lasset som er avvik, blir hele lasset underkjent. Som betyr at vi må ta det tilbake og sortere ut. Det skjer ikke ofte, men det har skjedd, sier informasjonskonsulent i HRS, Marielle Eriksen.

Gjenganger i restsøppelet

Selv om de bare inneholder krem, er denne typen spraybokser ikke laget for å brenne.

Foto: NRK / Dan Henrik Klausen

Gratis å levere

Batterier, spraybokser og elektrisk avfall er gratis å levere, likevel havner altså åtte millioner kilo i restavfallet til norske husholdninger årlig, viser tall fra analyseselskapet Mepex Consult.

Da er ikke avfall som ender feil i restavfallet på gjenvinningsstasjoner tatt med.

– Mange dagligvarebutikker har stativer der du kan levere alt småelektrisk gratis. Man kan også levere inn gamle elektriske produkter når du skal kjøpe nye, eller levere dette gratis inn hos oss, sier Mariell Eriksen.