NRK Meny
Normal

Atomubåt fra USA byttet mannskap utenfor Tromsø

Forsvaret bekrefter at en amerikansk atomdrevet ubåt i morgentimene torsdag var ved Brensholmen og snudde der.

Malangen

Her ytterst i Malangen, mellom Brensholmen og Senja, snudde den amerikanske ubåten etter å ha byttet mannskap.

Det er Nordlys som skriver om ubåtbesøket som kunne sees på nettstedet Marine Traffic.

Der viser kartplottet at den ble synlig klokka 05.45 torsdag morgen med kurs mot land. Klokka 06.42 befant den seg mellom Edøya og Hekkingen og knappe 20 minutter senere mellom Brensholmen og Senja og der den snudde og satte kursen utover igjen.

Byttet mannskap

Pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier ubåten hadde et såkalt administrativt oppdrag, den byttet blant annet mannskap før den dro til havs.

– Jeg vil ikke si nøyaktig hvor vanlig dette er, men fra tid til annen ber amerikanske ubåter om å få komme inn i norsk territorialfarvann for å gjøre slike anløp, de får tillatelse fra Forsvarets operative hovedkvarter, sier Stordal til NRK.

Han vil ikke si noe om hva slags ubåt det var.

Søkte om tillatelse til anløp i mai

For tre uker siden ble det kjent at en amerikansk atomubåt hadde søkt om tillatelse til å legge til kai i Tromsø. Formålet med slike besøk skal være nettopp å bytte mannskap og andre praktiske ting,

Den gang bekreftet Ivar Moen, pressesjef ved FOH at de har fått en generell henvendelse om dette.

– Amerikanske myndigheter har bedt om å få ankomme Tromsø i forbindelse med et administrativt anløp med en atomubåt. Dette kan være et mannskapsbytte og vedlikehold av båten. Alle nødvendige etater er varslet i forbindelse med ankomsten, Statens strålevern, fylkesmann og politiet har hovedansvaret for logistikken i dette, sa han.

Det ble ingenting av det besøket fordi de nødvendige tillatelser ikke var klare, blant annet i forhold til beredskap.

– Båten som det var søkt om for tre uker siden dro i stedet til Bergen, sier Stordal.

Han bekrefter at de fortsatt jobber med en mulighet for havneanløp av amerikanske ubåter til Tromsø.

Ønsker velkommen en politisk diskusjon

Anløp av atomdrevne ubåter er ikke uten politisk krutt, og finansbyråd i Tromsø, Jens Ingvald Olsen (Rødt), reagerte da forespørselen fra amerikanerne kom.

– Dette er ikke noen vanlig kommersiell avtale, og det er ikke noe havnesjefen kan avgjøre på egen hånd. Det må behandles politisk, sa han til NRK.

Stordal sier de ønsker en politisk diskusjon velkommen.

– Vi følger de politiske prosessene og det som godkjennes fra politisk hold og skal ligge innenfor det. Men her er det ingen dramatikk, her er det reine praktiske ting som må være på plass, sier han.

Han henviser til at når alle tillatelser må være gitt og de deler av samfunnet som trenger det må være i beredskap før de kan få dette på plass.