NRK Meny
Normal

– Denne dagen skulle vart for evig

Asylsøkere får ingen norskundervisning, skole eller barnehage om sommeren. Derfor prøver Heimly mottakssenter på Finnsnes å underholde store og små. Kia Franklin skulle helst ha vært på stranda hver dag.

Ersfjordstranda

Kia Franklin storkoser seg på stranda i Ersfjord på Senja. Han er halvt etiopier og halvt fillipinsk og snart ni år gammel.

Foto: Linda Pedersen

Ersfjordstranda

Daglig leder Marita Thomassen sier beboerne er svært takknemlige over å få et avbrekk fra asylmottaket.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Derfor forsøker vi å få til aktiviteter, og samtidig lære foreldrene at de må være i lag med barna sine og gjøre ting i lag med dem, sier mottaksleder Marita Thomassen.

Heimly mottakssenter har 210 plasser på ordinære plasser. 50 av disse er barn.

– Vi skal bade og kose oss, og jeg har fått ei bøtte som jeg skal lage kongebolig med. Denne dagen skulle vart for evig, sier Kia Franklin.

I lag med et sekstitalls andre asylsøkere fra mottakssenteret har han kommet hit til "Syden-stranda" i Ersfjord med buss fra Finnsnes.

Et hyggelig avbrekk

Det har vært noen hete dager, etter at sommervarmen endelig kom til Nord-Norge. Derfor har de ansatte nå tatt med seg alle de som hadde lyst, på strandtur.

– Dette er et hyggelig avbrekk, og det ser ut som at alle sammen storkoser seg, sier daglig leder Marita Thomassen fornøyd.

Ersfjordstranda

Både små og store nyter sommeren på stranda i Ersfjord.

Foto: Linda P / NRK

– Gjør ikke så mye om sommeren

Med seg til Ersfjordstranda har de blant annet pølser, lomper, kaffe, saft, kjeks og frukt. De har volleyballer til ungdommen og bøtter og spader til de minste.

Rundt omkring på den kritthvite, varme stranda, høres det glad latter og blide stemmer.

Mange av asylsøkerne bader i undertøyet. Samuel Takele fra Eritrea synes vannet var kaldt, men han setter stor pris på å få komme hit.

– Det er fint. Veldig fint. Ellers så gjør jeg ikke så mye om sommeren, bortsett fra å lese. Mange forskjellige bøker, sier han.

Ersfjordstranda

Dilani og moren hennes Angela syns vannet var for kaldt til å bade i, men koser seg på stranda.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Har vært hett

Langt ute i det krystallklare vannet ligger flere av beboerne og dupper. Selv for afrikanere har den nordnorske sommeren blitt litt vel het, og endelig får de en mulighet til å kjøle seg ned.

– Det har vært så varmt hele tida, jeg har nesten ikke klart det, sier niåringen Allegra Empa fra Kongo.

Hun går på barneskolen på Finnsnes, og synes sommeren kan bli litt vel kjedelig.

- Men her var det fint og kult å være, sier hun veslevoksent, mens hun venter på at de første kyllingpølsene skal bli ferdig grilla.

Ersfjordstranda

Kylling- og kalkunpølser smaker ekstra godt på en varm sommerdag på stranda.

Foto: Linda Pedersen / NRK