Hopp til innhold

Askeskyen rammer helseberedskapen

Hvis flyene blir på bakken lenge vil det medføre store utfordringer for helsetjenesten.

Vulkanutbrudd Island

Aske iog damp fra vulkanutbruddet på Island kommer inn over Norge og rammer flytrafikken.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / Reuters

Kristian Iversen Fanghol

Kristian Iversen Fanghol, informasjonssjef i Helse nord.

Foto: NRK
Mads Gilbert

Mads Gilbert, avdelingsleder for AMK på UNN.

Foto: Håkon Iversen / NRK
Anne-Grete Strøm-Erichsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen, helse- og omsorgsminister.

Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter
Lars Vorland

Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.

Foto: Helse Nord

Nasjonale helsemyndigheter og de regionale helseforetakene er satt i beredskap i forbindelse med askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

Askeskyen er umulig å fly i, og hvis flyene blir lenge på bakken vil det medføre store utfordringer for helsetjenesten. For når flyene står kan heller ikke luftambulansetjenesten fly.

– Blir noen utfordringer

De fleste sykehus er godt skodd til å stabilisere pasienter, men ofte må alvorlig syke pasienter fraktes mellom sykehusene for å kunne få tilstrekkelig hjelp.

– Først og fremst blir det store problemer med å frakte pasientene mellom sykehusene. Når folk får behov for mer hjelp enn det enkelte sykehus kan gi blir det noen utfordringer, sier Kristian Fanghol, informasjonssjef i Helse Nord.

Luftambulansetjenesten er vital

Bare i Nord-Norge fraktes det rundt 20 pasienter med luftambulanse hver dag. Og det er ikke bare mellom sykehusene det fraktes pasienter, mange akutte pasienter fraktes også inn til sykehusene med luftambulanse.

– Hvis dette varer over tid er det veldig krevende for oss. Spesielt fraktes det mange alvorlig syke pasienter til Universitetssykehuset i Tromsø, men også til Nordlandssykehuset i Bodø. Luftambulansetjenesten er veldig vital for oss.

– Ta det rolig

Avdelingsleder for AMK på sykehuset i Tromsø, Mads Gilbert, er i beredskapsmodus.

– Vi har en betydelig svekket kapasitet. Vi har lange avstander og normalt meget stor trafikk på våre ambulansefly og ambulansehelikoptre, sier Gilbert til ht.no.

Han håper folk tar det rolig mens dette står på.

– Vi får bare anbefale folk om å kjøre forsiktig, ta det rolig og ikke gjøre noe overilt. Så får vi bare krysse fingrene og håpe det går bra.

Vurderer ulike tiltak

Hos Helse Nords beredskapsledelse vurderes det ulike tiltak.

Alternativet til å fly pasienter mellom sykehusene er å frakte dem med bil. Men det vil igjen gå ut over andre deler av helseberedskapen.

– Vi skal se på om det er behov for å styrke bilambulansetjenesten, men hvis folk skal kjøres langt vil den lokale beredskapen bli svekket. Bilambulansetjenesten vil til en viss grad kunne erstatte luftambulansen, men det er bare til en viss grad.

Er i dialog med forsvaret

Helsedirektoratet skal avholde møter med de regionale helseforetakene og fylkesmennene for å vurdere ytterligere tiltak i løpet av dagen. Direktoratet er også i dialog med Forsvaret for å se om det finnes andre løsninger for å få transportert de akutt syke.

– Helseforetakene vurderer tiltak for å styrke akuttberedskapen i distriktene for å sikre at de som trenger akutt syketransport får det, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ingen grunn til panikk

Men folk har ingen grunn til bekymring, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland.

– Det er en spesiell situasjon at hele luftambulansen står på bakken, men befolkningen har ikke grunn til bekymring. Det er gode ressurser i primærhelsetjenesten, bil- og båtambulansetjenesten og i sykehusene som ivaretar befolkningens behov for akutte helsetjenester.

Nå kan vi nyte godt av vår desentraliserte sykehusstruktur, mener Vorland.

– Helsepersonell nært der folk bor og god kontakt med primærhelsetjenesten, er vår store fordel en situasjon som denne. Vi har styrket ambulansetjenesten de siste årene og det har vi nytte av nå. Ambulansetjenesten har aldri vært bedre i Nord-Norge, sier Vorland.

Samtidig er ikke dette en uvanlig situasjon. I Norge, og spesielt i nord, skjer det ofte at flytrafikken står på grunn av dårlig vær.

– Helsepersonell er vant til å håndtere både kriser og dårlig vær.