NRK Meny
Normal

Vil ha kreativt publikum i løypa

Arrangørene av Arctic Race oppfordrer innbyggere i deltagerkommunene om å bidra i løypa.

Publikum i Tjeldsund under Arctic Race

– Publikum kan gjøre hva de vil. Male noe på veien, matservering, kle seg ut. Det er tusen ting, det er bare å være kreativ så blir det bra, sier Iversen. Her fra fjorårets ritt i Harstad.

Foto: Sigurd Steinum

Om tre uker skal verdens beste syklister kappes om å vinne Arctic Race of Norway, som starter i Hammerfest torsdag 14. august.

Sykkelrittet avsluttes noen dager senere i Tromsø, etter å ha vært innom flere kommuner i Troms og Finnmark.

Arrangørene i Finnmark jobber nå på spreng for å få puslebitene på plass.

– Vi jobber veldig godt i lag med Nordkapp og Alta. Vi støtter opp om hverandres etapper, sier Knut Arne Iversen prosjektleder for Arctic Race of Norway i startbyen Hammerfest.

Thor Hushovd i Harstad

Idrettsstjerner som Thor Hushovd kommer til Finnmark om tre uker.

Foto: Sigurd Steinum

Drømmer om kreativt publikum

Sammen med medarrangørene i Nordkapp og Alta, forsøker de å samle trådene foran det som kan være det største enkeltarrangementet noensinne i Finnmark.

Verdens beste syklister skal gjennom fem etapper fra Hammerfest til Nordkapp, og deretter til Alta, før syklistene ruller over Kvænangsfjellet og mot den store finalen i Tromsø, søndag 17. august.

Og mens arrangører syr sammen det tekniske, drømmer de om et samarbeidsvillig og kreativt publikum.

– De kan gjøre hva de vil. Male noe på veien, matservering og kle seg ut. Det er tusen ting, det er bare å være kreativ så blir det bra, sier Iversen.

– Forstår Finnmarkingene hvor stort dette er?

– Jeg tror egentlig ikke det. Det er det største idrettsarrangementet som noen gang har vært arrangert i Finnmark. Det er en enorm interesse for sykling. Ni av lagene som sykler Tour de France kommer til Finnmark, sier Iversen.

1000 mennesker i sving

Det anslås at 1000 mennesker vil være i sving i de tre arrangørkommunene i Finnmark. Prosjektansvarlig i Nordkapp, Mariell Frantzen jakter nå på gode hjelpere.

– Vi trenger omtrent 200 frivillige i løpet av disse dagene. De får oppgaver som stopping av biler. Holde orden i løypa. Enkle flotte oppgaver som de kan gjøre samtidig som de følger med rittet og får med seg folkefesten, sier Frantzen.

Og når verdensstjernene fra det globale sykkelsirkuset ankommer Finnmark for første gang, betyr det også store muligheter for å vise fram landsdelen fra sin beste side, mener Knut Arne Iversen.

– De har veldig store forventninger til oss, de har kjørt løypa mange ganger og de mener at dette kan bli enda mer spektakulært enn de bildene man hadde fra Arctic Race i fjor, men det betinger at folk stiller opp, sier Iversen.