Rypejakt uten hund
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Årets rypejakt

Oppsummert

Årets rypejakt startet 10. september. Det er opp mot 80.000 jegere som oppgir at de jakter ryper hvert år. I fjor ble det skutt 152.000 ryper. Send gjerne inn bilder fra jakta til 03030, og merk bildene #NRKjakt.

 • Økning i felte ryper

  Fangstrapportene så langt viser en økning i felte ryper- og skogsfugl på Finnmarkseiendommen. Forventningene til årets jaktsesong førte til en økning i aktiverte jaktdager og solgte jaktkort. – Jaktutbyttet samsvarer bra med økningen i rypebestanden i populære jaktområder i Vest- Finnmark og på Finnmarksvidda, sier Even Borthen Nilsen, utmarksforvalter i FeFo.

 • Her skyter han rypa

  Jeger Geir Reite får tatt årets første rype, med litt hjelp fra NRK-reporter Jan Harald Tomassen.

  Created by InfoDispatcher
 • – Dette er kanon

  Rypejeger Geir Reite og NRK-reporter Jan Harald Tomassen tar en pause i jakta. De koser seg rundt bålet og venter på dagens middag.Pølse og svidd bacon står på menyen.

  Pause i jakta i Finnmark
 • Høy temperatur i studio

  Siri Martinsen, leder for NOAH, mener rypa lider en langsom død og at jakta er unødvendig. Vebjørn Svendsen, viltkonsulent i NJFF, er uenig i dette. Hør debatten ovenfor og si gjerne din mening på Twitter eller Facebook med knaggen #NRKjakt.

  Er rypejakt forsvarlig fra et dyrevelferdsperspektiv, og er jegerne dyktige nok?
 • – Ta sikkerhet på alvor

  – Lær deg sikringa på hagla. Det bare må du lære deg før du går på jakt, sier Ada Bredalen i Norges jeger – og fiskeforbund, avdeling Hedmark. Hun sier at mange er flinke med dette på hagla, men at mange jegere ikke er like flinke med å sikre riflen sin.

  Ada Bredalen og Knut Arne Gjems
  Foto: NRK
Created by InfoDispatcher
Pause i jakta i Finnmark
Er rypejakt forsvarlig fra et dyrevelferdsperspektiv, og er jegerne dyktige nok?
Men er det for langt unna?