Normal

Årets påske i Nord-Norge

Dårlig vær har ført til en rolig påske for redningsmannskaper i Troms og Finnmark, mens det på Svalbard har ført til flere store redningsaksjoner.

redningsaksjon pyramiden

Her hjelpes en kvinnelig skuterfører inn i Sysselmannens helikopter etter at hun ble skadet i en kollisjon mellom to skuterførere nært Pyramiden.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

– Det har vært en påske med mer aktivitet enn vanlig for oss i og med at vi har evakuert ut 25 personer som har vært på skitur på Svalbard i løpet av påskeuka. Det er ikke vanlig, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad.

Onsdag måtte et belgisk turfølge på seks med en guide hentes ut med helikopter etter at guiden og en hund hadde falt ned i en bresprekk i området ved Mittag-Lefflerbreen på Spitsbergen.

På grunn av dårlig vær slet Sysselmannen med å få landet i nærheten av turfølget. Dårlig vær var også den utløsende faktoren da 19 skiløpere, deriblant tre guider, måtte hentes ut fra Akademikerbreen, et stykke lenger sør på øya første påskedag.

rredningsaksjon breen 2

Her reddes skituristene ut mellom stormkastene.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

På grunn av sterk vind og mange minusgrader hadde turfølget allerede droppet turens egentlige mål, Newtontoppen og bevegd seg ned i lavere terreng på isbreen.

De lå værfast i leiren sin da vinden etter hvert kom opp i 27 meter i sekundet. Den ene guiden ringte og ba om hjelp til å hentes ut da vinden begynte å ødelegge teltene i leiren.

Hyppig brukt helikopter

I tillegg til de store redningsoperasjonene måtte Sysselmannen blant annet hente en kvinnelig skuterfører som hadde blitt skadet i skulderen etter en kollisjon mellom to skutere i nærheten av Pyramiden.

– Vi har hatt noen ambulanseoppdrag. På Svalbard må helikopteret brukes ofte fordi vi har få veier, sier Svarstad.

Langfredag gjennomførte sysselmannen også en større promillekontroll i Grøndalen i nærheten av Barentsburg.

– 60 personer ble kontrollert i løpet av dagen, og ingen av dem hadde promille. Det var veldig oppløftende, sier Svarstad.

Roligste påska i manns minne

Troms Røde Kors melder om den roligste påskeuka i manns minne for deres hjelpemannskaper.

– Vi har bare hatt noen få henteoppdrag i påska. Det dårlige været har nok vært medvirkende til at folk har holdt seg mest inne på hytta eller hjemme og vært sosiale med venner, sier Anne Marit Bakkejord Hansen i Balsfjord Røde Kors.

Balsfjord har hatt informasjonssentralen i Troms i år, og Bakkejord Hansen har hatt kontakt med mannskaper i hele fylket.

Skred

Sammenlignet med de 13 skredaksjonene Røde Kors rykket ut på i fjor, ble ikke årets påske den skredpåsken organisasjonen fryktet, skriver NTB.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Påske 2014

Innledningen til påskeuka har bydd på variabelt vær. Palmesøndag startet imidlertid med strålende både vær og føre for skiløpere som la ut på tur i Sødorpfjellet i Gudbrandsdalen.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Røde Kors har hatt folk på jobb både i Røde Kors-husene i byene i Troms, på hytter og hjemmevakt. Tromsø Røde Kors har også hatt flere skuterpatruljer i Kilpisjärvi i Finland.

Natt til første påskedag ble to tenåringer funnet av Røde Kors-mannskaper etter at de hadde kjørt seg bort i området mellom Kilpisjärvi og Kautokeino.

– Unders Skarrennet i Balsfjord lørdag måtte også flere skiløpere hjelpes ned fra skiløperne. Det var skikkelig vått og ekkelt vær og flere var kalde og våte, sier Bakkejord Hansen.

I begynnelsen av påska måtte Røde Kors bistå da sju finske skiturister ble værfaste på fjellet i Lyngen.

I tillegg har hjelpemannskapene bistått med å hente skadde skiløpere.

Respekt for fjellet

Også i Finnmark har Røde Kors hatt en rolig påske.

– Det har vært veldig rolig. Vi har hatt et henteoppdrag som Kjøllefjord Røde Kors har utført, og så ble Kautokeino sendt ut for å bistå Troms i å hente inn de to 17-åringene. Utover det har det vært veldig stille og rolig for vår del, sier Christian Østnes, som er leder for hjelpekorpset i Finnmark.

Han tror det er flere grunner til at det har vært færre uhell i år.

– Det er ikke godt å si. Været har nok spilt en liten rolle, og kanskje folk har fått litt mer respekt for fjellet. Vi krysser fingrene for det, sier han.

Nordland melder også om en rolig påske, til tross for skredfaren.

Stor beredskap

Til tross for få tilfeller har Røde Kors Finnmark hatt stor beredskap.

– Vi har vært godt med folk over hele linjen. Alta Røde Kors har hatt 4-5 personer i beredskap på hytten 24 timer i døgnet, Skaidi har vært fire stykker på hver av de to hyttene. Vi har også hatt andre som ikke har vært i beredskap sammen med oss på andre hytter, så folkemengden har det ikke vært noe å si på, sier han.

Røde Kors

Dette bildet viser mannskaper i et av Røde Kors hjelpekorps. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Frank Nygård / NRK

Han sier det har vært mange trivelige folk, både i beredskap og generelt folk som har vært på fjellet.

– Alta Røde Kors har hatt enormt med besøk på hytten sin, og Kjøllefjord har også hatt mye besøk. Det har generelt vært mye trivelige folk på fjellet, vi har blitt møtt med et smil av alle vi har truffet, sier han.

NTB meldte på søndag at Røde Kors totalt hadde 166 aksjoner og 440 behandlede skader i påska. Det er under halvparten så mange som i fjor.