Ap fosser fram i Skjervøy, men mangler ordførerkandidat

Ny meningsmåling viser at Arbeiderpartiet dobler oppslutninga i Skjervøy, og ligger an til å få en tredel av stemmene ved kommunevalget.

Meningsmåling Skjervøy

500 personer er spurt i målinga som er gjort for Framtid i Nord og NRK.

Foto: NRK

Meningsmålingen er gjort av Norfakta for Framtid i Nord og NRK Troms.

Selv om Arbeiderpartiet kan gjøre et brakvalg, regner ikke partiet med å få ordføreren, og vil da støtte en annen rødgrønn ordførerkandidat.

– Svært gledelig og inspirerende

Leder av kommunepartiet, Øystein Skallebø, stilte som Aps ordførerkandidat, men måtte nettopp trekke seg, fordi han skal starte i en ny jobb i august, – like før valget.

Kommunepartiet hans får 33.4 prosentpoengs oppslutning, nøyaktig det dobbelte av valgresultatet i 2011.

– Svært gledelig og inspirerende, nå som vi er på startstreken til en valgkamp. Men timinga med min nye jobb og fristen for listeforslagene gjorde det umulig å skaffe ny ordførerkandidat. Derfor satser vi på å få varaordføreren, sier Skallebø.

Uklart hvem Ap vil støtte

Han vil ikke utdype hvem av de andre ordførerkandidatene Skjervøy Ap kommer til å støtte.

– Det skal vi forhandle om, og kanskje klargjøre i god tid før valget. Et rødgrønt alternativ er mest naturlig for oss, men det kan også bety støtte til koalisjonen Kystpartiet/KrF og deres kandidat Ørjan Albrigtsen, sier Skallebø.

Her er mandatfordelingen i Skjervøy:

Mandatfordeling Skjervøy
Foto: NRK

Høyre og Frp har minimale endringer, mens Kystpartiet som sammen med KrF stiller liste i år, får 20 prosentpoeng, ei halvering fra fire år tilbake.

– Kan påvirke valgresultatet negativt

Dette synes ikke sittende ordfører Torgeir Johnsen er særlig overraskende. Selv har han i valgperioden skiftet fra Kystpartiet til Senterpartiet. Sp gjør det godt på meningsmålinga, og øker fra 11,2 – 17 prosentpoeng.

Johnsen er noe overrasket over Arbeiderpartiets store framgang, og tror Øysten Skallebø har mye av æren for lokalpartiets framgang.

– At Skallebø nå har trukket seg som ordførerkandidat, kan derfor påvirke valgresultatet negativt for Ap, tror Johnsen.

Johnsen tror det kan bli mye forhandlinger mellom ulike parter både før og etter valget. Situasjonen er noe uoversiktlig i Skjervøy, medgir han.

Selv håper han å være et hett og godt alternativ når kampen om ordførerklubba står.