Fikk prøve seg som finnmarkinger

Amy, Jenny og 98 andre soldater fra det amerikanske heimevernet har denne helga bodd hjemme hos familier i hele Finnmark, der de fikk oppleve vårt nordligste fylke på nært hold.

Amerikanske soldater

De amerikanske heimevernsoldatene Amy Ewald (t.h.) og Jenny Rechtfertig, fikk sett flere sider av Finnmark under oppholdet hos familien Davidsen i helga, der de blant annet tok dette bildet.

Foto: Jenny Rechtfertig

De 100 amerikanske heimevernssoldatene har absolutt lært både det ene og det andre etter at de den siste uka har vært på Porsangermoen. Det for å se hvordan det norske militæret trener.

Imidlertid ville de også lære om den norske kulturen, og fikk derfor tilbringe helga sammen med familier i hele Finnmark.

Amerikanske soldater

Hollie, Amy og Jenny sammen med Pål Davidsen som de bodde hos og major Eikeland ved Vardøhus festning.

Foto: Jenny Rechtfertig, Minnesota National Guard

– Nå holder jeg på å ordne til amerikanerne kommer, sier Pål Davidsen, mens han brekker opp tennved på den lune grillplassen til familien i Laksebybukt utenfor Vadsø.

Naturen rett utfor døra

Han tar imot de tre soldatene fra Minnesota National Guard når de kommer for å bo hos ham i helga. Målet var å få en smakebit av hvordan livet til en finnmarksfamile kan være. Og det fikk de.

– Nå skal de sitte igjen med akkurat de inntrykkene vi som bor i Finnmark har, om hvor fantastisk vi har det her. Naturen er rett utenfor døra med alle ressurser like i nærheten. Alt skal oppleves i løpet av en helg, så det blir hektisk, smiler Davidsen.

Amy Ewald

Jenny Rechtfertig viser stolt fram fisken hun sikret seg.

Foto: Jenny Rechtfertig

Han tok de tre soldatene med på sjøen for å fiske, de har tatt sauna, grillet, vært på fjelltur, sykkeltur og til severdige steder i nærområdene.

– Det er godt å være litt borte fra det militære. Her får vi nye venner, tilbringer tid i lag og så nyter vi virkelig å se dette nydelige landskapet, sier soldat Jenny Rechtfertig fornøyd.

Hun er med på denne utvekslingen som arrangeres for 41. gang mellom det norske Heimevernet (HV) og USNG-USnational guard.

For mens soldatene fra Minnesota er i Finnmark, har 100 norske HV-ungdommer og innsatsstyrkebefal reist til Minnesota i USA.

Verdifull utveksling

Sjefen for heimevernets avdeling i Finnmark, Ståle Grytli, fastslår at dette er mer enn en militær utveksling.

– Jeg tror at hvis utvekslingen hadde vært en ren militær utveksling ville den ikke hatt samme varighet. Men siden dette er en kulturell utveksling som bygger bånd mellom mennesker så blir dette en verdifull og varig utveksling som gir mer enn bare det faglige, sier Grytli.

Ståle Grytli

HV17-sjef Ståle Grytli setter stor pris på utvekslingen av norske og amerikanske soldater, der 100 amerikanere har fått prøve seg som finnmarkinger.

Foto: Forsvaret

Pål Davidsen har selv vært på utveksling i Minnesota. Han viser bilde av vertsfamilien sin Peterson, til sine tre besøkende soldater, og håper han har klart å gi litt tilbake for det han sjøl opplevde.

– Det var helt utrolig artig å være der. Jeg fikk venner for livet. Det er folk jeg treffer enda, så det blir som en familie, forteller Pål.

Utvekslingen kalles Buddy-weekend og Grytli i Heimevernet sier det ikke har vært vanskelig å få tak i familier som har åpnet opp hjemmene sine i Finnmark.

– Det har vært utrolig varmende å møte responsen fra hele Finnmark, og vi ser fram til møteplassen dette blir

Minner og venner for livet

Og soldatene de har fått med seg minner for livet etter helgas hektiske besøk hos familiene.

– Den første fisken jeg offisielt har fått, er her i Norge. Jeg har krysset det av listen, så nå kan jeg aldri mer si at jeg ikke har fått fisk, sier Jenny Rechtfertig.

– Det har overgått alle mine forventninger. Det føles som om jeg har kjent han i årevis og at vi er i familie, sier Amy Ewald.

100 amerikanske heimvernsoldater besøker Finnmark for å se hvordan militæret trener, og for å se hvordan vi bor i nord.

De amerikanske soldatene (f.v.) Hollie Crocker, Jenny Rechtfertig og Amy Ewald storkoser seg på besøk i Finnmark.