Utvider krabbekonseptet fra Finland

Først gjorde de suksess i Finland. Så tok de med konseptet hjem til Nordkapp, der en rykende fersk kongekrabberestaurant åpner torsdag.

Toini Karlsen

Toini Karlsen tok med seg suksesskonseptet, og åpner kongekrabberestaurant hjemme i Honningsvåg.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Vi har åpningsfest for næringslivet i Nordkapp først på torsdag, så åpner vi for alle andre tidlig på kvelden, sier innehaver Toini Karlsen av den nye kongekrabberestauranten i Honningsvåg.

Hun har gjort sukesess med konseptet sitt i Finland, og har nå tatt det med hjem til Honningsvåg.

Der møtte NRKs reportere Karlsen, under NRK Finnmarks kommuneturné. Her besøker vi alle Finnmarks 19 kommuner i løpet av tre uker for å markere at NRK Finnmark er 80 år.

Ferskest mulig krabbe

– Vi har en bedrift i Repvåg som vi driver. Der er det kongekrabbemottak, og vi har lagring av levende krabbe. Så der vil vi få ferske ressurser til restauranten. I tillegg så henter vi ordentlig fersk fisk fra andre lokale leverandører her, sier hun.

På åpningsfesten torsdag serverer hun smaksprøver av fisk og kongekrabbe.

Fredag formiddag holder hun åpne kafe, med gratis marsipankake. Der blir det også lakse-, reke- og kongekrabbesmørbrød, samt andre varmretter med både kjøtt og fisk.

Åpnet først i Levi

Allerede har Karlsen gjort suksess med en restaurant som hun åpnet i Levi i Finland i november 2012. Nå er den stengt til og med juni, før de åpner den igjen.

– Men hvorfor åpnet dere restaurant der først og ikke hjemme i Honningsvåg?

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt Honningsvåg først, men det var nedgang i turismen de årene som vi tenkte på det. Vi har vært i Levi i mange år og så potensialet for en sjømatrestaurant der, for det vins ikke, sier hun.

Stor etterspørsel

Nå ble det et ledig lokale i Honningsvåg, som gjorde at det passet for dem å få på plass en restaurant der.

Kongekrabberestaurant

Her er inngangen til det nye spisestedet i Honningsvåg, som de håper slår an både blant turister og lokalbefolkning.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Jeg tror det blir god etterpørsel på det vi serverer. Jeg har fått tilbakemelding fra næringslivet om at de har turister som etterspør kongekrabbe her. De lurer på hvor man kan få servert kongekrabbe her, sier hun.

Allerede nå er det mange turister som vandrer rundt i Honningsvåg, og Karlsen håper rastauranten skal slå an både hos turistene og hos lokalbefolkningen.

Det siste som mangler når NRK er innom restauranten onsdag er krabba på bordet, og den er på plass til åpninga.

Honningsvåg

Honningsvåg by.

Foto: Jan Harald Tomassen