Åpner Bakgårdsfestivalen: – Musikken gir meg makt over følelsene mine

Under en pult på Bjarkøy ungdomsskole står det «Når du leser dette er jeg i LA. – Ruben». Torsdag er Ruben Markussen tilbake fra englenes by, som åpningsartist på Bakgårdsfestivalen.

Ruben Markussen på Bakgården

– Jeg er litt nervøs, men med en gang jeg kommer på scenen så blir det er kjempegøy, forteller Ruben Markussen bare timer før han skal på scenen.

Foto: Nils Mehren / NRK

They say, when I go in, I do my all

Ruben

Slik åpner Ruben Markussen sin siste singel «Go for love». Og den unge elektropopartisten fra Bjarkøy i Harstad har holdt sine ord.

Hilsenen under pulten på Bjarkøy var skrevet av en ung gutt som sleit med sosial angst. Han holdt seg for det meste for seg selv, og prøvde å unngå sosiale arrangementer.

– Det var i denne alenetiden jeg på gutterommet jobbet med musikk. Jeg trengte noe musikk jeg kunne forstå meg på, der jeg kunne forklare hva jeg gikk gjennom. Jeg visste ikke i så ung alder hva det var som skjedde, forteller han.

Under en pult på Bjarkøy ungdomsskole står det «Når du leser dette er jeg i LA. – Ruben». Torsdag er Ruben Markussen tilbake fra englenes by, som åpningsartist på Bakgårdsfestivalen.

For Ruben ble musikken en måte å takle de utfordringene han slet med. Nå ønsker han å hjelpe andre i samme situasjon som han selv.

– Jeg tror det kan hjelpe å ta opp slike problemer gjennom musikken, i stedet for bare å snakke om det. Jeg håper at jeg kan nå ut til andre med en historie som var vanskelig for meg å bare fortelle med ord, sier han.

Ruben forteller at han har fått mye tilbakemeldinger fra folk som har funnet hjelp i tekstene hans.

– Det er godt å kjenne at man ikke er alene om det.

Et halvår i Los Angeles

De tre første singlene hans er preget av dette, i alle fall tekstmessig. Og det var med dem i sekken at Ruben Markussen dro til Los Angeles. På Musicians Institute i LA har han brukt seks måneder på å lære seg det meste for en artist. Låtskriving, fremføring, promotering og produksjon.

– Los Angeles ga meg definitivt muligheten til å utvikle meg enda mer som artist, og det har hjulpet meg til å finne den musikkstilen jeg ønsker å jobbe med, forteller han.

Rubens siste singel, «Go for love», er en hyllest til kjærligheten og en oppfordring om å vise mer kjærlighet etter terroranslaget mot en nattklubb for homofile i Orlando.

Klar for hjemmedebuten

Om det bærer frukter får hjemmepublikumet hans se når Ruben åpner årets Bakgården-festival i Harstad.

– Det blir helt utrolig. Jeg har drømt om å stå på scenen her på Bakgården. Da jeg fikk telefonen fikk jeg faktisk gledestårer, forteller Ruben bare få timer før det braker løs i Harstad.

Her skal han blant annet spille en del av låtene han har laget i løpet av halvåret i Los Angeles, deriblant singelen «Walls» som skal gis ut i september.

Ruben Markussen

Ruben Markussen spiller på hjemmebane for første gang når han åpner Bakgården-festivalen klokken 18.45 i kveld.

Foto: Plexus management

Og Ruben har planene klare for ferden videre etter Harstad.

– Nå skal jeg spille på Verftet i morgen. Så skal jeg til Rena og spille på lørdag, så får vi se hva som skjer etter det.

Musikknettstedet rubato.no har i alle fall tro på Ruben Markussen. De nevner han som en av de norske artistene du bør ha øynene oppe for i 2017, i samme åndedrag som blant andre Sigrid «Sigrid» Raabe og rapperen Wonder the Boy.

– Har du en plan B dersom du ikke klarer å slå gjennom?

– Jeg er ikke noe stor fan av plan å ha en plan B. Da er det altfor lett og tenke at man ikke trenger å jobbe hardt nok, fordi man vet at man har noe som kan ta deg imot om det skulle gå galt. Jeg liker heller å tenke at om det skulle gå galt, så har jeg hvert fall prøvd.