Hopp til innhold

Ap: – Overbevist om at det kommer bompenger i Tromsø

Er tiden inne for å innføre bompenger i Tromsø? Og har Tromsø en politisk ukultur? Se tirsdagens debatt om igjen her.

Debattmøte om bompenger og politisk ukultur i Tromsø

Tirsdag kveld arrangerte NRK og Nordlys debatt i kafeen på Hålogaland Teater.

På agendaen stod spørsmålet om Tromsø skal innføre bompenger, og om det er en politisk ukultur i kommunen.

Bompenger eller ikke?

– Vi er mot bompenger og mener en videreføring av drivstoffavgiften er en mer fornuftig måte å gjøre det på. Vi vil fortsette å kjempe for at det ikke blir bompenger i Tromsø, sa Britt Hege Alvarstein (Frp).

– De som er mot bompenger blokkerer for store samferdselsløft. Derfor må vi ha bompenger, sa Ragni Løkholm Ramberg (Ap).

Ragni Løkholm Ramberg (Ap) og Britt Hege Alvarstein (Frp)

Ragni Løkholm Ramberg (Ap) og Britt Hege Alvarstein (Frp) var med i panelet som tirsdag kveld diskuterte bompenger og politisk ukultur i Tromsø.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

– Drivstoffavgiften har funket bra til nå, men med de store infrastrukturløftene som Tromsø trenger, så holder det ikke lenger. Derfor vil vi gå med på bompenger, men på den mest rimelige og fornuftige måten, sa Markus Halftan Akselbo Johansen (Høyre).

– Det er viktig å møte befolkningen med ydmykhet, for dette vil føles som nok en avgift for folk, sa Jonas Stein (Venstre).

– Det er viktig for politikerne å kommunisere ut at dette ikke er gratis. Det kommer til å merkes på pengepungen til folk, og det må folk være klar over, sa kommentator i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

– Folk må forstå hvorfor man gjennomfører endringer. Vi må ha gode praktiske løsninger for næringslivet, slik at det går an å drive både i sentrum og i ytterkantene av kommunen, sa direktør i NHO, Christian Chramer.

Se hele debatten øverst.

Er det en politisk ukultur i Tromsø?

– Det er for høyt konfliktnivå. Alle vet at det skal være konflikt og spissede argumenter, det er ingen som ønsker at det skal være et engelsk teselskap. Men det har gått for langt, sa Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved UiT.

– Skrekkeksemplet er E8. Allerede i 2009/2010 ble det gjort et vedtak, hadde det blitt gjennomført hadde E8 vært ferdig nå. Men fortsatt i dag er det usikkerhet rundt innfartsåren til Tromsø, sa Skjalg Fjellheim, kommentator i Nordlys.

– Det er for stort personfokus i Tromsø, men det er ikke bare her det er utallige omkamper. Og jeg tror det er et generasjonsskifte på gang, med en litt bedre tone blant de yngre politikerne, sa Markus Halftan Akselbo Johansen (Høyre).

– Politikk handler om å prioritere, og det er kanskje der vi har vært for dårlige. Vi må nok gå litt i oss selv, sa Alvarstein i Frp.

– Jeg tror veldig mye av det er medieskapt, men både i skytebanesaken og E8 har alle partiene kranglet over så lang tid at vi nesten ikke husker hvor det startet, sa Løkholm Ramberg (Ap).

Debattmøte om bompenger og politisk ukultur i Tromsø

Sjefredaktør i NRK Troms, Pål Hansen var debattleder for møtet. Her med Jonas Stein (V), Ingrid Marie Kielland (SV) og kommentator i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Se hele debatten øverst i saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark