NRK Meny
Normal

Ap vil danne byråd uten støtte fra andre

Arbeiderpartiet i Tromsø er innstilt på å danne et mindretallsbyråd dersom dagens opposisjonspartier vinner kommunevalget neste år.

Kristin Røymo

Kristin Røymo på talerstolen i kommunestyret (Ap) i Tromsø. Etter valget til høsten, kan partiet stå alene i et mindretallsbyråd.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

De siste tre åra har Tromsø, som den eneste kommunen nord for Bergen, hatt parlamentarisme og et byråd. Det er i dag seks byråder og seks politiske rådgivere i rådhuset i Tromsø. I tillegg er det flere andre politiske stillinger.

Byrådet i Tromsø består av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. De tre partiene ønsker å fortsette samarbeidet også etter valget til høsten.

Vil overta makta

Opposisjonen i Tromsø har både i fjor og i år lagt fram et felles budsjettforslag i Tromsø. Partiene ønsker gjerne å overta makta i Nord-Norges største kommune.

Bare Arbeiderpartiet er enig i videreføre opplegget med et byråd. SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne er mot denne styringsmodellen.

Men ifølge gruppeleder for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo, vil partiet kunne lede et mindretallsbyråd dersom valgresultatet skulle tilsi det.

– Vi er tilhengere at en parlamentarisk modell som er åpnere og med færre byråder og politiske rådgivere, sier hun.

Avviser kaos

– Vi ønsker oss et byråd og er også klar til å styre i mindretall. Dersom SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet ikke er interessert i å gå inn i et byråd sammen med oss, er vi klar for å danne et mindretallsbyråd.

– Da er det vel fare for politisk kaos?

– Da blir det ikke kaos, men åpenhet og demokrati. Kommunestyret får ta debattene og blir ansvarliggjort. Det tror vi vil være sunt for Tromsø kommune, mener Kristin Røymo i Ap.

Rødt: – Nei til byråd

Jens Ingvald Olsen i partiet Rødt vil ha tilbake en variant av den gamle formannskapsmodellen i Tromsø kommunestyre. Men han kan godta at Arbeiderpartiet styrer i mindretall i Tromsø dersom valgresultatet tilsier det.

– Rødt vil ikke gå inn i et byråd. Men dersom Arbeiderpartiet, Høyre og Frp fortsatt vil ha en slik modell for politisk styring, kan det blir aktuelt med et mindretallsbyråd. Det er holdning til Rødt.

– Blir da partiet Rødt et støtteparti for Ap?

– Dersom de vil ha noe gjennom i kommunestyret må det selvsagt forhandles med oss, sier gruppeleder Jens Ingvald Olsen.