Ap møtt med olje-nei fra Natur og Ungdom

Utenfor møtelokalet ble utsendingene til Troms Arbeiderparti møtt med plakater og sang fra Natur og Ungdom som demonstrerte mot oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten.

Natur og Ungdom aksjonerte utenfor fylkeshuset i Tromsø

Aksjonistene i Natur og Ungdom håper at fylkespartiet til Arbeiderpartiet sier nei til oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Bendik Hugstmyr Woie/Natur og Ungdom

To av utsendingene som likte budskapet fra demonstrantene var Tromsøs varaordfører Jarle Aarbakke og Ingrid Evertsen fra Berg kommune.

– Vi håper at flertallet i representantskapet i Troms Ap sier nei, sier Aarbakke.

Ingrid Evertsen og Jarle Aarbakke foran demonstrantene

– Tommelen opp for nei, sier Ingrid Evertsen og Jarle Aarbakke som møtte demonstrantene i Natur og Ungdom.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Avgjøres i morgen

Mens Høyre og Frp allerede har tonet flagg og sagt ja til å konsekvensutrede oljeaktivitet i disse fiskerike områdene, så er det ventet at Arbeiderpartiet skal bestemme seg på landsmøtet neste år.

Men allerede nå i helga kommer viktige råd nordfra. Til helgen møtes nærmere 70 delegater fra hele Troms til representantskapsmøte i Troms Arbeiderparti, og hovedsakene som skal diskuteres handler om fiskeri, havbruk og petroleum. Saken om LoVeSe skal diskuteres i dag, og i morgen søndag skal Troms Ap vedta om de sier ja eller nei til konsekvensutredning.

Saka om LoVeSe splitter Troms Arbeiderparti. Frontene er steile. Ledelsen i LO i fylket er for. Det samme er Harstad Ap og Lenvik Ap. AUF, lokallagene til Ap i Tromsø, Målselv, Balsfjord, Bardu er imot.

Fylkespartileder Cecilie Myrseth hilser på demonstrantene

Fylkespartileder Cecilie Myrseth hilste på aksjonistene før møtestart lørdag.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Håper å komme styrket ut av debatten

I sin åpningstale før representantskapsmøtet tok til, sa fylkespartileder og fylkesrådsleder Cecilie Myrseth at det vil være saker som splitter fylkespartiet.

– Denne helga kommer også vi til å være uenige i enkeltsaker vi skal stemme over. Det gjelder blant annet om konsekvensutredninger. I Troms Ap har vi tradisjon for takhøyde og temperatur i debatter. Og dette er en viktig debatt. Jeg håper vi likevel går ut herfra som ett samlet lag, sa Myrseth.

Natur og Ungdom: – Tror de vil velge riktig

Rundt 30 Natur og Ungdom-aktivister fra hele Nord-Norge hadde samlet seg utenfor fylkeshuset i Tromsø lørdag, for å feire det forventede vedtaket om at fylkeslaget skal gå imot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi har stor tro på at Troms Ap tar det riktige valget i helga. I dag er vi ikke sinte, men vi feirer at kunnskapen må seire og at framtiden i nord er fornybar. Vi tar ikke seieren på forskudd, men vi vil motivere Ap-politikerne ved å vise at ungdommen har tro på at vi klarer oss uten olje i nord og at vi har store forventninger til dem, sier Therese Hugstmyr Woie, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Nestleder Emma Skau i Troms Natur og Ungdom, sier at politikerne allerede har all den kunnskapen de trenger for å si nei.

– Vi vet hvor sårbare disse områdene er, hvor lite plass det er som olja og fiskerne må dele og hvilke konsekvenser oljeboring og seismikkskyting som del av en konsekvensutredning vil ha. Det er mer enn nok kunnskap til å si nei, sier Skau.