Hopp til innhold

Norsk forsvar: - Vet for lite om russernes sikkerhetsrutiner

Kjenner lite til sikkerhetsrutiner for raketter på avveie.

Video nsps_upload_2009_12_10_19_3_59_1143.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det russiske forsvaret har i dag bekrefta at lysfenomenet som i går ble sett over hele Nord-Norge, var en russisk rakett på avveie. . Raketten skal bli det nye våpenet i den russiske atomubåt-flåten, men er forfulgt av feil.

Det var gårsdagens store snakkis i nord.

Og nå har russerne innrømmet fadesen - det var deres rakett som kom ut av kontroll øst for Kola-halvøya, for deretter å ramle ned i havområdene øst for Kola-halvøya.

Antar at Russland ligner på NATO

Forsvarets Forskningsinstitutt medgir at de ikke kan nok om russiske sikkerhetsrutiner for interkontintale raketter på avveie.

– Det kjenner vi jo lite til, men i NATO er det vanlig at man setter et visst nivå på dette fareområdet. Og det er vel all grunn til å tro at russerne også har det, om ikke de har akkurat de samme nivåene som NATO har, sier Ove Dullum ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Lysfenomen på himmelen sett fra Nordreisa

Det var et spektakulært syn som viste seg på himmelen onsdag morgen.

Foto: Peter Vang

Se flere bilder i galleriet oppe til venstre!

FFI viser altså til NATO's sikkerhetsmarginer for raketter på avveie. Der legger man inn sikkerhetsmarginer som gjør at risikoen for at raketter skal falle ned utenom sikkerhetssonene er én til én million.

Instituttet sier de har all grunn til å tro at russerne følger samme praksis.

– Vi er vel like lite interesserte i at omgivelser og bebygde områder skal utsettes for fare.

– Det er en teori du har, ikke noe dere vet sikkert?

– Nei, vi vet ikke sikkert hvilke nivå deres fareområde ligger på, det gjør vi ikke, sier Dullum.

Skyldtes svikt i raketten

Tidligere i dag innrømmet det russiske forsvarsdepartementet at det var deres rakett som eksploderte flere hundre kilometer opp i atmosfæren klokken åtte onsdag morgen.

Video nsps_upload_2009_12_9_14_43_10_1001.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tor Stranda fanget lysfenomenet på tape.

Årsaken til eksplosjonen skyldtes en svikt i rakettens tredje trinn. Noen minutter tidligere hadde raketten av typen Bulava blitt skutt opp fra en ubåt, som en del av Russlands planer for å fornye sitt aldrende atomvåpenarsenal.

Restene av raketten falt ned i Barentshavet, langt fra bebodde områder.

– Liten sannsynlighet for skader

Dullum sier man må gå ut fra at dersom raketten tenderer til å gå utenfor fareområdet, vil den ble sprengt, automatisk eller på kommando.

– Skulle likevel det usannsynlige skje at en slik rakett skulle falle ned ett eller annet sted over Finnmark, vil sannsynligheten for at noen blir noen drept eller skadd være mindre enn 0.2 %

Det kan også utelukkes at raketten på dette teststadiet inneholder kjernefysiske stridshoder eller større mengder sprengstoff. Noe sprengstoff må være tilstede for at selvdestruksjon skal finne sted, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark