Hopp til innhold

Antall døde synker: – Vi ser at hjelpen fungerer

Forsvarets ebolaekspert og professor ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik, ser en positiv utvikling i Vest-Afrika hvor blødningsfeberen ebola har herjet i månedsvis.

SWITZERLAND-HEALTH-EBOLA-REDCROSS-AID-TRAINING

Norge skal sende 200 helsearbeidere som skal delta i kampen mot ebolaviruset. På bildet er det helsearbeidere som er under opplæring i Sveits, før avreise til Vest-Afrika.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Ørjan Olsvik

Forsvarets ebolaekspert og professor ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik sier at det ser det ut som man har ebolaviruset under kontroll.

Foto: Kristine Østvold

I dag er det 50 prosent sjanse for at en ebolasmittet overlever. Tidligere var det 90 prosent dødelighet blant smittede.

De siste tallene fra de hardt ebolarammede landene Sierra Leone, Liberia og Guinea viser en tydelig nedgang i antall nye smittede og antall døde, mener Olsvik.

Den viktigste faktoren er at smittede personer holdes i isolat og at viruset dermed ikke får mulighet til å spre seg til friske mennesker.

Ledige sykehussenger

– Man kan aldri forvente å ha en klar fasit på en epidemi, men vi har målt nøye de tre landene som har vært involvert. Nå ser vi at over en lang periode har vært veldig få tilfeller i Guinea. Der ser det ut som man har ebolaviruset under kontroll.

De verifiserte tallene over døde av ebolaviruset er 7000.

Ifølge WHO er det over 13.000 som er smittet av ebola totalt I Guinea, Liberia, Mali, Sierra Leone, Spania, USA, Nigeria og Senegal. Dette er tall som baserer seg på bekreftede dødsfall, sannsynlige og mistenkte tilfeller.

Det er omtrent 5000 døde av viruset.

– I Liberia har man siden midten av september sett en stor nedgang i antall smittede og døde. Det har også vært ledig kapasitet på senger opptil 50 prosent på ebolasykehusene som normalt har vært helt fulle. Den internasjonale helsetjenesten har gjort en kjempeinnsats her, sier Olsvik til NRK.

Begravelse i Monrovia, Liveria av ebola-offer

Her forberedes en begravelse i Liberias hovedstad, Monrovia.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Store utfordringer for Sierra Leone

I Sierra Leone er de litt verre stilt.

– Der er det store dødstall og mange nye tilfeller per uke, men de siste tre ukene har man sett en liten nedgang i antall døde og nye smittede. Men her settes det nå inn masse ressurser.

Dette skyldes innsatsen fra blant annet Leger uten grenser, men spesielt innsatsen fra USA. De har bygget veldig mange feltsykehus hvor de isolerer pasientene og hindrer at de kan smitte andre.

Norge øker innsatsen

– Til nå har vel ikke den norske innsatsen vært avgjørende, det har heller vært enkeltindivider som har gjort en strålende innsats, sier Olsvik.

Men nå skal snart Norge sende 200 helsearbeidere til Vest-Afrika.

– Det blir en mye større satsing i Sierra Leone hvor man bygger et stort og effektivt feltsykehus med mye kompetent personale. Dette håper vi skal skje rett over jul.

Blusser opp som en flamme

I Liberia vurderer man nå å stoppe utbyggingen fordi utviklingen ser så bra ut.

– Men det betyr ikke at man nå kan slappe av. Det betyr at vi ser at det man har gjort fungerer og at man må gjøre enda mer. Arbeidet med å bekjempe ebolaviruset må for all del ikke stoppe, for da blusser det opp igjen. Det er som en flamme.

Spesielt i Sierra Leone er det viktig å øke innsatsen.

– Sierra Leone er et av de aller fattigste land i verden. De har ikke et eget helsevesen som fungerer, der må internasjonale helsearbeidere bidra med mye større tyngde enn nå.

Ebola-trening i Sveits

Helsearbeidere fra Røde Kors og Leger uten grenser får trening i behandling av ebolapasienter i Genève i Sveits.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp