Annikken (54) fikk Alzheimer i ung alder: – Det har vært et rent helvete

I en alder av bare 53 år fikk hun sjokkbeskjeden om at hun har Alzheimer, den mest vanlige formen for demens.

Annikken Annexstad

Det har vært mange tunge stunder siden Annikken ble diagnostisert med Alzheimer, men hun prøver å fokusere på det positive.

Foto: Vilde Kristine Malmo

Det er vanskelig å holde tårene tilbake når hun tenker på tiden etter at hun fikk diagnosen.

– Jeg kan fortelle deg at det har vært et rent helvete, forteller Annikken Annexstad når NRK møter henne hjemme i stua i Tromsø.

Språket forsvinner

Annikken har alltid vært ei tøff og uredd dame. En energibunt som alltid har hatt flere jern i ilden. Familiens bauta. Og en aktiv og engasjert politiker med lang fartstid.

For et par år siden begynte hverdagslige gjøremål som tidligere hadde vært uproblematisk å bli vanskelig. Annikken ble mer og mer sliten. Men verst av alt for politikerveteranen var at hun opplevde at ordene oftere og oftere begynte å krølle seg. Språket begynte sakte å forsvinne.

Annikken Annexstad

Bildet viser Annikken Annexstad fra den tiden hun var en aktiv SV-politiker i Tromsø.

Foto: Vilde Kristine Malmo

– Jeg har alltid vært veldig god på språk, og har vært del av et miljø hvor språket er viktig. Det var helt forferdelig å miste kontrollen over språket, forteller Annikken gråtkvalt.

Sjokkbeskjed

Annikken som alltid har hatt en positiv innstilling, tenkte at det ville gå over.

Det gjorde det ikke.

Jeg følte at jeg begynte å miste mer og mer av Annikken.

Det ble verre og verre, og mistanken om Alzheimer kom ganske raskt. På universitetssykehuset i Tromsø, med hele familien rundt seg, fikk Annikken sjokkbeskjeden; I en alder av bare 53 år hadde hun fått Alzheimer.

– Hele livet mitt endret seg fullstendig. Jeg har vært "flink pike" hele livet, og har alltid fikset alt. Men den tiden er over nå.

Tenker positivt

Annikken Annexstad

Annikken er fast bestemt på å ha gode og glade dager. – Jeg prøver å bruke energien min på å tenke positivt.

Foto: Vilde Kristine Malmo

Siden da har det vært mange tårer og tøffe tak for Annikken og familien. Annikken har imidlertid akseptert sin nye livssituasjon og hva sykdommen fører med seg. Med god støtte fra familien rundt seg, velger hun å fokusere på det positive.

Hun er fast bestemt på å ha gode og glade dager.

– Det har selvfølgelig vært utrolig tøft for meg, og jeg har hatt mange stunder hvor jeg har grått for meg selv, men jeg har kommet ganske langt, forteller hun, og legger til:

– Jeg prøver å bruke energien min på å tenke positivt, og tar dag for dag.

Annikken Annexstad

Annikken ønsker åpenhet rundt sykdommen hun mener er skambelagt.

Foto: Vilde Kristine Malmo

Ønsker åpenhet

Tall fra nasjonalforeninga viser at det i dag er over 77 000 mennesker i Norge med demens, og trolig vil antallet fordobles fram mot 2040. Av alle som lever med demens i dag, antas det at rundt 4000 er under 65 år.

Nå ønsker Annikken å bidra til åpenhet rundt sykdommen.

Noe av det verste med sykdommen er at den er så skambelagt. Akkurat som om man har gjort noe galt.

Under Demensdagene i Tromsø denne uka, skal hun fortelle sin historie til andre. Hun mener slike arrangementer er helt avgjørende for demensomsorgen i Norge.

– Det er enormt viktig. Det er viktig å få høre at også andre har demens, og at det er ikke noe skamfullt. Man er ikke dement. Demens er noe man har.