NRK Meny
Normal

Anmelder skytterlagene

Bare kommunen kan stenge turområdet, sier motstandere av skytebanen i Tromsdalen. Nå anmelder de skytterlagene.

Landsskyttarstemna - standplass

To motstandere av skytebanen i Tromsdalen vil i dag anmelde skytterlagene for å ha sperret turveien ved skytebanen.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

– Vi ber Politimesteren håndheve Friluftsloven i det straffbare forholdet som er begått av skytterlagene i Tromsdalen onsdag kveld, sier Wilfred Karlsen og
Ole Vegar Andreassen i en pressemelding.

Skytterlagene har satt opp en bom av sikkerhetshensyn, etter pålegg fra politiet. De to motstanderne av skytebanen i Tromsdalen vil i dag anmelde skytterlagene for å ha sperret turveien ved skytebanen.

Men stenging av turvei i et friluftsområde kan bare skje etter i kommunestyret, mener Ole Vegar Andreassen og Wilfred Karlsen.

– Regner med tiltak

De henviser til friluftslovens paragraf 13 og 16, som sier at bare kommunen, i samråd med fylkesmannen, kan vedta å stenge av turveg i et friluftsområde.

Kommunestyret besluttet 16. mai å stenge ned banene fra og med 2014, inntil en ny skytebane er på plass..

Forkjemperne mot skyting i Tromsdalen hevder også at skytebanenes etablering og utvidelser ikke er behandlet etter plan- og bygningsloven, og eller konsesjonsbehandlet.

Heller ikke festavtalene er konsesjonsbehandlet slik loven krever, mener de.

– Vi regner med at Politimesteren straks iverksetter tiltak for å stoppe det straffbare forholdet, sier Karlsen og Andreassen.

Det er skytterlaget Glimt som er festeinnehaver av området for skytebanen i Tromsdalen. De nektet å føye seg etter kommunens vedtak.

Lang prosess

Helt siden 1980-tallet, da kommunen for første gang vedtok å flytte banen fra dagens lokasjon i Tromsdalen, har diskusjonen om ny skytebane gått i Tromsø kommune.

I fjor bestemte kommune seg for at valget sto mellom tre alternativer: Kattfjordeidet, Krabbåsen på Kvaløya og Simavika på Ringvassøy.

I august vedtok byrådet at den nye skytebanen skal ligge i Simavika.

Men kommunestyret forkastet planene. Dermed henger en avgjørelse fortsatt i lufta.