Vil at lederne skal straffes etter isbjørnangrep

Foreldrene til 17-åringen som ble drept av en isbjørn på Svalbard i fjor, ønsker at lederne som var med på turen skal bli tiltalt for dødsfallet.

Drepte en og skadet fire

Isbjørnen blir fraktet bort fra leirplassen i Tempelfjorden.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Tidligere denne uken ble det kjent at Sysselmannen på Svalbard henlegger isbjørnulykken på Svalbard der 17 år gamle Horatio Chapple ble drept og fire ble alvorlig skadd.

Sysselmannen har ikke funnet at BSES eller enkeltpersoner handlet uaktsomt i strafferettslig forstand. Saken henlegges derfor som intet straffbart forhold.

Det er konklusjonen etter at etterforskning og avhør er avsluttet.

Foreldrene til Horatio Chapple ønsker likevel at lederne for turen skal straffes for sønnens dødsfall, skriver den britiske avisa Daily Mail på sine nettsider.

Det var 5. august i fjor at en isbjørn angrep en teltleir med 13 ungdommer og ledere fra British Schools Exploring Society.

Hovedleir

Hovedleiren til BSES lå få kilometer fra der angrepet skjedde. Her bel alle ungdommene samlet.

Foto: Sysselmannen på Svalbard / SCANPIX

Ungdommene hadde slått leir like ved Von Post-breen i tempelfjorden rundt fir emil fra Longyearbyen.

De hadde satt opp snublebluss rundt teltene, men disse ble ikke utløst da isbjørnen angrep. Leiren hadde ikke våken vakt.

I tillegg til Chapple ble to ledere og to andre ungdommer skadd, flere av dem alvorlig.

Horatio Chapple

Horatio Chapple fotografert på Svalbard kort tid før han ble drept, bare 17 år gammel.

Foto: Jonathan Buckmaster

Verken en rifle eller signalpistol fungerte som de skulle under angrepet. En av lederne forsøkte å fyre av fire skudd, og ble selv alvorlig skadd, før han rakk å skyte og drepe bjørnen.

– Tekniske undersøkelser har vist at det ikke var feil ved rifla, patronene eller snubleblussene, skriver Lars Erik Alfheim i en pressemelding på Sysselmannen sine hjemmesider.

Det var en 250 kilos hannbjørn som angrep teltleiren. Obduksjonen av bjørnen viste at den var svært tynn, og at den mest sannsynlig hadde store smerter på grunn av tannpine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Chapples far David reagerer på at Sysselmannen sier at turlederne kunne gjort flere tiltak for å unngå angrepet, men at d likevel ikke straffes.

Årsaken er at BSES gjorde alt de var påkrevd å gjøre etter gjeldende lovverk på Svalbard.

Til Daily Mail sier David Chapple at de anker avgjørelsen om å henlegge saken til Statsadvokatene i Troms og Finnmark.