NRK Meny
Normal

Anker frifinnelse av full helikopterpilot

Den svenske piloten ble frikjent i Nord-Troms tingrett, til tross for at han ble funnet med 2,29 i promille etter en nødlanding i Reisadalen.

Helikopteret i Reisadalen

Her i Reisadalen i Nord-Troms nødlandet mannen helikopteret etter en såkalt vortex.

Foto: Nordreisa & Kvænangen lensmannskontor

Mannen ble frikjent fordi det ikke var bevist at han hadde fløyet med promille.
Han hevdet selv å ha drukket en halv flaske Jägermeister for å lindre smertene etter den harde nødlandingen. Denne forklaringen ble han trodd på i retten.

Mannen var alene i helikopteret og var på vei fra Alta til Kiruna da det i august i fjor måtte nødlande i Nord-Troms.

Den 36 år gamle helikopterpiloten lå i fjellsiden med skadet rygg, men fant ikke smertestillende medisiner i flyet. Derimot fant han en flaske Jägermeister kjøpt på Taxfree.

– Nye opplysninger

I Norge er det ikke lov å nyte alkohol etter en ulykke, dersom man kan forstå at det kan bli en etterforskning. En slik regel finnes ikke i Sverige. Nord-Troms tingrett kom til at tiltalte ikke hadde kjennskap til dette, og at han heller ikke «nøt alkohol etter ulykken» Derfor ble mannen frifunnet for også dette.

Nå mener politiet å ha fått nye opplysninger om hvorvidt mannen skulle forstått at dette var ulovlig, og anker dermed dommen.

– Vi har fått nye opplysninger som gjør at vi mener det er riktig å anke frifinnelsen, sier Tor Børge Nordmo, statsadvokat i Troms og Finnmark til NRK.

Her i fjellsiden drakk mannen en halv flaske Jägermeister

Mannen ble bare lettere skadet etter nødlandingen.

Foto: Politiet

Han mener den svenske piloten er en profesjonell aktør og dermed burde være kjent med norsk luftfartslov.

– Dette er en profesjonell pilot som har norsk flytillatelse. Da er det krav om at han skal ha kjennskap til, og etterleve de norske reglene, sier Nordmo.

Brukket ryggvirvel

Journalen fra sykehusoppholdet viser at mannen hadde brukket ryggvirvel som følge av den harde landingen.

Retten mener også at det er usannsynlig at mannen kan ha fløyet helikopteret med så høy promille. De viser til at ingen ved Alta lufthavn reagerte på noe ved piloten da han ble fraktet ut til helikopteret, og mener sikkerhetsvaktene hadde merket om mannen skulle hatt en så høy promille.

Blodprøve av mannen ble tatt nesten fire timer etter ulykken, og viste da at han hadde 2,29 i promille.

Nå skal Hålogaland lagmannsrett ta stilling til om anken tas til følge.