NRK Meny
Normal

Andhøy: – Kommer aldri til å søke tillatelse fra Norge

Jarle Andhøy er fornøyd med frifinnelsen, og planlegger allerede nye ekspedisjoner i Antarktis.

Jarle Andhøy sier han kommer til å fortsette med å seile i Antarktis, men aldri søke Norge om lov.

Jarle Andhøy forteller om hva han tenker om frifinnelsen.

– Det er en god dom, og etter fire runder i norske domstoler har endelig retten forstått at Norge på ingen måte har eksklusivitet til å bestemme hvem som kan ferdes i internasjonalt farvann rundt Antarktis. Så det er veldig bra, sier Andøy til NRK.

Eventyreren var i retten forrige uke, tiltalt for brudd på bilandsloven. Påtalemyndigheten mente Andhøy hadde ferdes sør for 60. breddegrad uten tillatelse.

Torsdag kom frifinnelsen fra Nord-Troms tingrett.

– Ikke en sak mellom meg og Norge

En av stridens kjerne i saken er om dette er internasjonalt farvann, slik som Andøy mener, eller om man må søke om tillatelse.

– Jeg har fått tillatelse av Argentina til å seile både i farvann rundt Antarktis, til Sør-Georgia og Falklandsøyene. Det at Norge eller andre stater skal prøve å heve seg over argentinsk jus, er en statlig sak, ikke en sak mellom meg og Norge. Jeg forholder meg til at jeg har fått tillatelse til å seile i Antarktis, og det kommer jeg til å fortsette med.

Jarle Andhøy og Juan Manuel Hernandez

Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández med den argentinske tillatelsen de hevder ga Berserk rett til å seile i Antarktis.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

Tillatelsen fra Argentina har Andhøy hatt lenge, men den ble først lagt fram dagen før rettssaken startet.

– Jeg har vært i retten fire ganger uten å bli hørt om de argumentene om internasjonalt farvann. Denne gangen her da aktor luftet for meg at jeg skulle i fengsel fordi jeg hadde seilt i sørishavet, så måtte jeg skaffe alle papirene jeg hadde.

Planlegger nye ekspedisjoner

Ekspedisjonsmedlem Juan Manuel Hernández kom derfor til Tromsø med alle papirene fra Argentina, og leverte det dagen før rettssaken startet.

Retten tar ikke stilling til om papirene faktisk er ekte, men sier at Andhøy handlet i tro i at de var det.

– Norge vil aldri våge på et politisk toppnivå å utfordre Argentinsk rett til farvannet i Antarktis eller Falklandsøyene, og det at Norge skal da våge i en dom å gå inn i dette politiske vepsebolet i stedet for å forholde seg til fakta. Det bør de unnlate. Dette er ting som presidenter løser, og ikke noe norsk tingrett eller knekter på polarinstituttet skal forsøke å heve seg over.

Jarle Andhøy sier at han allerede planlegger nye ekspedisjoner i samme område.

– Ja, og det kommer jeg aldri til å søke Norge tillatelse om.

Om det blir flere runder i retten er Andhøy usikker på.

– Det får vi se på, ingenting forundrer meg lenger.

Politiadvokat Frode Stock og statsadvokat Tor Børge Nordmo sier til NRK at de vurderer å anke dommen.