Andhøy dømt for ulovlig seilas: – Jeg vil anke

Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt for å ha seilt inn i Antarktis på leiting etter sine døde venner, uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Andhøy sier han vil anke saken.

Jarle Andhøy

Advokat Gunnar Nerdrum Aagard og Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Saken vil bli anket da dommeren selv har konkludert med at området er åpent hav, men har dømt etter traktatregler som gjelder på land, sier Jarle Andhøy til NRK.

Eventyreren måtte møte i Nord-Troms tingrett i midten av juni fordi han nektet å betale en bot på 40.000 kroner, som han ble pålagt etter en ekspedisjon til Antarktis med seilbåt.

Andhøy ville undersøke omstendighetene rundt «Berserk»-forliset i 2011, da tre mann omkom.

– Skuffende

Mandag dømte Nord-Troms tingrett han til å betale 45.000 kroner i bot. Dersom han ikke betaler boten må han sitte i fengsel i 50 dager.

– Dommen er skuffende. Men den skyldes at tingretten mener at Andhøy ikke har seilt på det åpne hav. Der er vi fortsatt uenige med tingretten. I samråd med Andhøy er det besluttet at dommen blir anket, sier forsvarer Brynjar Østgård til NRK.

– Ikke meldeplikt

Brynjar Østgård

Brynjar Østgård er Jarle Andhøys forsvarer.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Andhøy er også dømt til å dekke statens saksomkostninger på 5000 kroner.

Han sier til NRK at han mener han ikke trengte tillatelse til å seile til Antarktis.

– Dommeren har dømt etter traktatregler som gjelder for land, og ikke forstått at det ikke er meldeplikt for å seile på åpent hav, sier «Berserk»-kapteinen.

Ingen kommentar

Jan-Gunnar Winther

Direktør for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det er strenge krav til forsikring og en utredning av mulige miljøkonsekvenser for å ferdes i det sårbare polarmiljøet, men Andhøy hadde ikke det da han seilte fraNew Zealand vinteren 2012.

Det var Norsk Polarinstitutt som anmeldte Andhøy.

– Vi tar dommen til etterretning, sier direktør for Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther til NRK.

Winther har ingen kommentar til at Andhøy vil anke saken.

– Utelukker ikke Høyesterett

– Vi har fått medhold på alle punkt når det gjelder anmeldelsen. Sånn sett er vi tilfreds med at Antarktisforskriften har blitt vist gyldig på de punktene vi anmeldte, sier han.

Andhøy har tidligere sagt at han er villig til å ta saken til Høyesterett. Forsvarer Brynjar Østgård utelukker ikke at det vil skje.

– Saken reiser uavklarte rettslige spørsmål av nokså stor betydning. Jeg kan ikke utelukke at saken havner i Høyesterett, det får tiden vise. I første omgang får vi se hva resultatet blir i lagmannsretten.

– Gjort uten godkjenning

Aktor Stine Melbye Sørensen mente i Nord-Troms tingrett at det var bevist at turen i Antarktis var gjort uten godkjenning fra myndighetene.

Sørensen skjerpet det opprinnelige kravet på 40.000 kroner, og la ned påstand om 50.000 kroner i bot, eventuelt 60 dager i fengsel for brudd på verne- og miljøbestemmelsene for Antarktis.

– Anmeldt på feil grunnlag

Andhøy selv erklærte seg uskyldig, og erkjente ikke straffskyld i retten.

Hans forsvarer Brynjar Østgård krevde sin klient frifunnet på et rettslig grunnlag.

Østgård sa i sin prosedyre at faktum ikke er omstridt. Jarle Andhøy var i det vernede området ved Antarktis vinteren 2012 uten godkjenning fra norske myndigheter.

– Norsk Polarinstitutt (NPI) har anmeldt Andhøy på feil grunnlag. Dette skyldes blant annet en ufullstendig melding fra Andhøy selv, fordi han ikke rapporterte inn hva den egentlige hensikten med turen var, sa Østgård i retten.

(Les mer under bildet)

Jarle Andhøy

Fra venstre: advokat Brynjar Østgård, advokat Gunnar Nedrum Aagaard og Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Internasjonalt farvann

Polarinstituttet la anmeldelsen lagt til grunn at Andhøy skulle på en ekspedisjon som også omfattet ilandstigning og mulig overvintring i området, hevdet Østgård i sin prosedyre.

– Mens det reelle var at de lette etter spor og svar på hvorfor «Berserk» med tre mann om bord forliste og forsvant året før. I praksis var dette en seilas i internasjonalt farvann, konkluderte Østgård.

Han sa også at han oppfatter saken som at NPI har hatt som hensikt å holde Andhøy som en brysom ekspedisjonsleder borte fra området.

Se intervju med Jarle Andhøy fra før rettssaken:

Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett.

Jarle Andhøy møtte pressen før rettssaken.

Seilte alene som 19-åring

Jarle Andhøy fra Larvik er blant annet kjent fra NRK-seriene «Berserk gjennom Nordvestpassasjen» (2008) og «Sjøsprøyt» (2010).

Bare 19 år gammel seilte Andhøy alene rundt Kapp Horn med «Berserk». Han har flere grensesprengende ekspedisjoner i Antarktis og Nordishavet på merittlista.