Anders og Gunnar rakk bare å bli 18 og 23 år

Bardu kommune ble hardt rammet av terrorangrepene for nøyaktig fem år siden. I dag mintes kommunen særlig Anders Kristiansen og Gunnar Linaker.

I dag er det fem år siden terrorangrepet 22. juli mot regjeringsbygget og på Utøya. Dagen markeres både på Utøya og eller i landet, blant anna i Bardu, en kommune som ble hardt ramma den gangen for fem år siden.

SE VIDEO: På femårsdagen for terrorangrepet mot regjeringskvartalet og på Utøya samlet mange seg til minnemarkering i Bardu.

I dag er det fem år siden terrorangrepet 22. juli mot regjeringsbygget og på Utøya.

Dagen markeres både på Utøya og ellers i landet. Hovedmarkeringa i Troms var i Bardu i formiddag, en kommune som mistet to ungdommer på Utøya. Anders Kristiansen og Gunnar Linaker rakk bare å bli henholdsvis 18 og 23 år.

– Det er en trist dag. Vi savner Anders og Gunnar alle dager i året, men savnet blir forsterket på slike markeringer. Det er trist, men også godt å være sammen på en slik dag. Vi minnes dem både med sorgfølelser og med gode følelser etter mange fine minner. Markeringa var fin og verdig, sier Hanne Linaker, søsteren til avdøde Gunnar.

Hun måtte selv rømme fra drapsmannen på Utøya den skjebnesvangre dagen. Til sammen 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

I Troms har det vært minnemarkering også i Salangen. I tillegg har Svalbard hatt sin egen markering.

– De ville noe

Dagen ble blant annet markert med fiolinspilling av bardudølen Gro Bjerregaard. Flere holdt taler, blant annet ordføreren og fylkesrådsleder Cecilie Myrseth.

Mange ungdommer, familier og andre la ned blomster ved støtten som er satt opp av de to ungdommene fra Bardu som mistet livet.

Under minnemarkeringen ble Linakers bror og Anders Kristiansen beskrevet som glade mennesker. Mennesker som ville noe, som ville skape politikk, som ville skape et bedre samfunn.

Her er utdrag fra talen til Cecilie Myrseth:

«Både Gunnar og Anders ønsket å bli lokalpolitikere. De gledet seg veldig til å skulle dra på årets største happening; sommerleir på Utøya. Smilende, fulle av optimisme og engasjement. De ville forandre verden til et bedre og varmere sted.

22 juli forandret alt seg. Fredagen for fem år siden ble den mørkeste dagen. Fire av de vi mistet kom fra Troms, tre av de fra dette området. Anders og Gunnar fra Bardu, Simon fra Salangen og Johannes fra Svalbard.

Gutter som vi mistet, som vi aldri vil få igjen. De trodde på noe, de trodde på solidaritet, fellesskap, mangfold og at demokrati og engasjement nytter».

Minnemarkering for 22. juli i Bardu

Det er satt opp en støtte ved kirken i Barud til minne om Anders Kristiansen og Gunnar Linaker.

Foto: Nils Mehren/NRK

Har fortsatt i politikken

Den dag i dag ser Hanne Linaker resultatet av arbeidet til Gunnar og Anders.

– De var særlig opptatt av engasjement, at folk ikke skulle være likegyldige. I dag ser jeg dette både blant unge AUF-ere og i andre ungdomsorganisasjoner. De har et fokus på at man ikke skal være likegyldig, man engasjert. Og det er fint, sier hun.

Linaker var selv aktiv i AUF 22. juli 2011, og har klart å fortsette i politikken.

– Jeg har tenkt at jeg har en stemme, og at jeg skal bruke den. Det å stå opp for verdiene sine og det man tror på er viktig.