Får endelig koble seg på det nye nødnettet

Tirsdag tar AMK-sentralen ved UNN i bruk det nye nødnettet for ambulansetjeneste, akuttmottak, legevakt og andre akutte helsetjenester. Det skjer et halvt år etter politiet i Troms og brannvesenet i Tromsø.

Jon Mathisen inne på UNN

Jon Mathisen, klinikksjef for akuttmedisinsk mottak ved Universitetssykehuset Nord-Norge, gleder seg til å ta i bruk det nye nødnettet.

Foto: Jan Fredrik Frantzen

– Vi har gledet oss til å endelig ta i bruk det nye digitale nødnettet. Det vil gi oss på AMK-sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) en bedre hverdag fordi det blir lettere å kommunisere med hverandre, sier Jon Mathisen, klinikksjef for akuttmedisinsk mottak ved UNN, til NRK.no.

Han sier at det nye nødnettet først og fremst vil bli et verktøy for tjenesten, publikum vil ikke merke noe særlig til overgangen.

Politiet i Troms og brannvesenet i Tromsø tok i bruk det nye digitale nødnettet allerede for et halvt år siden. Ifølge Mathisen kobler likevel AMK-sentralen ved UNN seg på nødnettet til planlagt tid.

Ikke mulig å avlytte

Hovedmålet med det nye digitale nødnettet er at det skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise- eller terrorsituasjon.

Når AMK-sentralen ved UNN kobler seg på det nye nødnettet til tirsdag, betyr det at de ansatte ved sentralen kan kommunisere sensitive personopplysninger i et nett som det ikke er mulig å avlytte.

– Andre fordeler ved nødnettet er at lydkvaliteten er bedre, og at det går raskere for oss å sende ut nødmeldinger til ambulanser. De vil bli sendt ut flere sekunder fortere enn før, sier Mathisen.

– Vil ikke by på problemer

Ifølge Mathisen vil ikke overgangen til nødnettet by på problemer.

– Vi har rimelig god erfaring på dekningen, og erfaringer fra innføringen i andre sentraler i resten av landet. Vi regner med at overgangen skal gå knirkefritt, sier han.

Nødnettet ble åpnet i Norge 1. desember i 2015.