Hopp til innhold

Amerikanske senatorer besøker Svalbard og Tromsø: – Gull verdt for Norge

Senatorene ønsker å lære mer om klima og Norges forhold til Russland. Professor i statsvitenskap Torbjørn Pedersen mener besøket gir en fantastisk mulighet for norske myndigheter.

Amerikansk fly på Svalbard

Dette Boeing 737-flyet landet på flyplassen i Longyearbyen.

Søndag landet et amerikansk fly med påskriften «United States of America» på flystripa i Longyearbyen på Svalbard.

Besøket var ikke meldt gjennom pressen, og heller ikke Sysselmannen på Svalbard har formidlet noe om at de ventet gjester.

Nå viser det seg at flyet har hatt svært prominente passasjerer om bord.

– Vi har fem amerikanske senatorer med rådgivere og deltakere fra den amerikanske ambassaden som er på en reise for å se Arktis og Nordatlanteren og de spørsmålene som opptar dem her, sier statssekretær Jens Frølich Holte i Utenriksdepartementet til NRK.

– Den amerikanske kongressen velger selv hvor de skal dra på studietur for å lære mer om verden. Nå har de valgt Arktis og vi synes det er veldig bra at amerikanske politikere både vil lære mer både om Norges rolle i nordområdene og USAs engasjement her.

Amerikanske senatorer i Norge

Delegasjonen besøkte også «Arctic Frontiers» i Tromsø.

Foto: Bård Ludvig Thorheim

– En fantastisk mulighet

Også professor i statsvitenskap ved Nord Universitet, Torbjørn Pedersen mener senatorbesøket er positivt.

– Slike senatorbesøk er gull verdt for Norge. Her får norske myndigheter en fantastisk mulighet til å bli kjent med sentrale amerikanske politikere og orientere dem om våre ulike utfordringer i nord.

Det er ikke første gang amerikanske senatordelegasjoner besøker Svalbard og Nord-Norge. I 2004 besøkte blant andre John McCain og Hillary Clinton øygruppa for å få informasjon om, og sette lys på klimaendringene i Arktis.

– Jeg var selv med på deler av programmet da Hillary Clinton, John McCain og flere andre senatorer besøkte Svalbard i 2004. Da fikk senatorene er grundig orientering om hvordan klimaendringene utspilte seg Arktis. Det er godt mulig at dette besøket faktisk påvirket amerikansk politikk i årene som fulgte.

Torbjørn Pedersen

– Slike senatorbesøk er gull verdt for Norge, sier professor i statsvitenskap ved Nord universitet, Torbjørn Pedersen.

I tillegg til klimaendringene i Arktis, tror Pedersen at det denne gangen også var utenriks- og sikkerhetspolitiske utfordringer i nord som sto på agendaen.

– Da tenker jeg ikke minst på at Russland tar stadig mer plass i denne regionen og opptrer mer truende overfor Norge. Det er iallfall viktig at Norges nærmeste allierte kjenner til denne problemstillingen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark