NRK Meny
Normal

Ambulansetilbudet trues av kostnadskutt

Økonomien på Universitetsykehuset Nord-Norge er så trang at sykehuset må kutte 170 millioner kroner. Blant annet skal ambulansetilbudet under kniven.

Øvelse 3

Ambulansetjenesten i distriktet kan bli redusert når UNN må kutte 170 millioner kroner. Her er et bilde fra en øvelse.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

15,7 millioner kroner planlegger sykehuset å spare inn på Akuttmedisinsk klinikk. Et kutt som ikke kan gjøres uten å gjøre noe med strukturen i ambulansetjenesten, skriver Nordlys.

– I virksomhetsplanleggingen for 2015 er det lagt opp til å prioritere aktiv pasientbehandling høyere, og beredskap noe lavere enn tidligere. I ambulansetjenesten resulterer det i en prinsipiell endring i retning av å akseptere økt differensiering av responstidene i bilambulansetjenesten, skriver UNN-direktør Tor Ingebrigtsen i sitt fremlegg til styret.

– Med dette mener vi at det i mindre alvorlige pasientsituasjoner blir større forskjeller i tiden det vil ta fra man ringer 113, til ambulansen er fremme. Dette handler om at man skal vurdere å legge ned ambulansestasjoner i regionen, sier Ingebrigtsen til Nordlys.

Styret til Universitetsykehuset Nord-Norge (UNN) skal den 10. desember behandle sykehusledelsens forslag til kutt, deriblant forslaget om å se på en mulig redusering av ambulansetilbudet.

De totale kuttforslagene er på 170 millioner kroner, og innebærer også blant annet å redusere vedlikeholdet med fem millioner, slutte å annonsere ledige stillinger i aviser og tidsskrifter, tilsvarende to millioner, og redusere antall stillinger både i stabssenteret og på klinikkene, tilsvarende til sammen syv millioner.