NRK Meny
Normal

Ambulanse og skoleklasse fast på fjellet hele natta

En skoleklasse fra en folkehøgskole ble overrasket av uværet i Øst-Finnmark og ble værfaste oppe på Kongsfjordfjellet. Det ble også en ambulanse som ble stående på fjellet hele natta.

Elever fast på fjellet

Elever fra Øytun folkehøgskole på ski for å søke ly på fjellstasjonen på Båtsfjordfjellet.

Foto: Øyvind Stangnes

Vind av storm styrke og nedbør har skapt store problemer flere steder i Finnmark natt til lørdag.

På Kongsfjordfjellet ble kolonnen som skulle gå over fjellet fredag kveld stående fast i uværet. Dermed ble en rad med biler stående fast på fjellet natta gjennom.

Blant dem som ikke kom seg ned var en skoleklasse fra Øytun Folkehøgskole, som var på kitekurs oppe på fjellet.

Overrasket av været

De hadde overnattet i telt og hatt det kjempefint. Men så ble værmeldingen adskillig forverret fredag ettermiddag og lørdag natt enn hva vi forutså, forteller Øyvind Stangnes, som var instruktør på elevenes kitekurs.

Saken fortsetter under bildet:

Øytun-elever værfast på fjellet

Her er Øytun-elevene klar til å gå til veistasjonen på Kongsfjordfjellet. Eleven var værfaste på fjellet.

Elevene skulle egentlig dra med buss ned fra fjellet med kolonnen som satte seg fast. Dermed måtte de søke ly ved veistasjonen på Gednje oppe på Kongsfjordfjellet. Med vind opp mot full storm tok man ikke sjansen på en ny natt i telt.

– De bestemte seg for å gå de syv kilometerne til veistasjonen i nitida fredag kveld. På veien passerte de kolonnen som hadde kjørt seg fast, forteller Stangnes.

Trygt for pasient

Kolonne Kongsfjordfjellet

To hjullastere måtte til for å berge bilene som stod fast på Kongsfjordfjellet hjem.

Foto: Øyvind Stangnes

Blant bilene som også ble stående fast i kolonnen var en ambulanse. Ifølge informasjonssjef Ivar Greiner i Helse Finnmark var det likevel ikke noen fare for pasienten i ambulansen.

– Bilen er nå på vei til Kirkenes sykehus. Tilstanden til pasienten var hele tiden stabil. Ambulansemannskapet var i kontakt med AMK hele tiden, sier han.

Ifølge Greiner var været så hardt at det ikke fantes andre muligheter til å frakte ut pasienten.

– I uværet så var ikke SeaKing en mulighet, det som hadde vært aktuelt hadde vært veitransport. Når det er såpass dårlig vær så må det også tas en vurdering om man kan ta pasienten ut av ambulansen, sier han.

Berget seg ned

Skoleklassen fra folkehøgskolen berget seg også godt frem til veistasjonen på fjellet hvor de nå venter på at været skal roe seg.

– De har tatt dette med godt humør og synes det var en spennende opplevelse å bli værfast på fjellet, sier Stangnes.

Stengte veier

Uværet fører også til at en rekke veier er stengte:

Også Meterologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for de to nordligste fylkene. I Øst-Finnmark kan man vente seg opp i full storm utsatte steder.