Hopp til innhold

Ambassadør for fred

Storsalen på Kulturhuset i Tromsø var fullsatt da fredsprisvinner Wangari Maathai holdt tale.

Wangari Maathai
Foto: Janna Nevra Aarvik / NRK

Hun er den første afrikanske kvinne som har fått Nobels fredspris. Det fikk hun for sitt arbeid for ei bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

Hun starta grasrotbevegelsen The Green Belt Movement i 1977 som siden da har planta 30 millioner trær i Kenya.

 

Hvordan skape fred ved å plante et tre?

-Avskoging er et viktig problem mange steder i verden. Det fører til erosjon som gjør at jorda ikke er dyrkbar. Og det igjen tvinger folk til å flytte til de store byene når livsgrunnlaget deres forsvinner, sier Maathai. - Og i byene er det mange kilder til konflikter som igjen kan være årsakene til krig. Der vil alle ha sin del av kaka, og det blir det konflikter av .

- Det er en stor sammenheng mellom fred og å bygge trær. Miljøet er det viktigste vi må ta vare på. Alt avhenger av det . Hvis vi ødelegger det, ødelegger vi det som alt liv er avhengig av .

Vi må være ansvarlig også ovenfor våre neste generasjoner, sier Maathai.

Terrorister kan man arrestere - ikke klimaendringer

- Klimaendringer er nok en større trussel enn terrorister. Smelting av is for eksempel. Hva kan man gjøre med det? Terrorister kan man i det minste arrestere, eller snakke til. Men du kan ikke arrestere fenomenet med klimaendringer. Derfor må vi gjøre grep for å unngå det og tenke føre var. For hvis vi ikke gjør det, kan det bli katastrofalt.

 

Ambassadør for fred

- Jeg har prøvd å fortelle dette budskapet i 30 år i min egen landsby, i mitt eget land. Men ingen hørte meg. Men i det øyeblikket Norge gav meg Nobels Fredspris, så våknet hele verden opp og forstod at: Det er en link mellom fred og bærekraftig utvikling av ressursene!

Jeg plantet mitt første tre i min landsby Ihithi når jeg var et barn. 5. juni 1977 plantet jeg mitt første offisielle tre for " Green Belt Movement".

Maathai forteller en historie til noen barn fra en Tromsøskole som spør henne hvorfor hun begynte å plante alle disse trærne.

- Som liten brukte jeg å hente grener i skogen til min mor. Jeg tenkte ikke på miljøet men på at vi trengte ild. Moren min sa jeg ikke måtte samle fra fiken treet. Men jeg måtte ha gjort det, og mora mi sa at det måtte jeg ikke gjøre igjen. Hun sa: Det treet er et Guds tre. Vi brenner det ikke, vi bygger ikke hus av det. Senere lærte jeg at fikentre holder på vannet i jorda. Det var første gang jeg lærte at trær har andre roller enn bare å være et tre.

Jeg skjønte at hvis man kuttet mer enn hva man plantet, ødelegger man miljøet.

Du må blomstre som en blomst!

Maathai er den kvinnelig Nelson Mandela. Hva kan vi "vanlige mennesker " gjøre for fred? Hun ramset opp det som naturvernere alltid har sagt: Spar strøm, sykle, gjenvinne osv.

Jeg vil at folk ikke skal føle seg maktesløse, for alle kan gjøre noe. Det er viktig at alle blomstrer som en blomst. En blomst blomstrer selv om ingen står og sier : så vakker du er!

Det må vi og gjøre.

Så vi må gjøre det vi syns er viktig å gjøre! Blomstre!

 

 

 

 

 

 

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark