NRK Meny
Normal

– Jeg var livredd for at det ikke skulle gå bra

Læreren som fant den 13 år gamle knivstukkede jenta ved Borkenes skole i fjor høst, beskriver opplevelsen som dramatisk når han forklarer seg i retten.

Knivstikking

Jenta kom seg selv til skolegården på Borkenes etter at hun ble knivstukket.

Foto: Jostein Eldevik / NTB scanpix

– I skolegården møtte jeg en elev som sa hun var stukket med kniv. Først tenkte jeg at det var en spøk, men etter hvert så jeg snittet fra en kniv på genseren, forteller læreren som var den første som fant den 13 år gamle jenta som ble knivstukket på skoleveien i september i fjor.

I retten forteller læreren at han kom kjørende langs Kvæfjord kirke på vei mot skolen, da hun så en mannsperson dytte en ung elev.

Når den knivskadde 13-åringen tar kontakt med læreren, er det like før skolebussen kommer til skolegården, og læreren forsøker å få jenta bort fra stedet.

La 13-åring på skoletrappa

Han forteller at han la 13-åringen på trappa utenfor skolen og ringte AMK, før hun undersøkte skadeomfanget til jenta. Rektor kom også til i løpet av kort tid, og fikk lagt tepper rundt jenta.

– Det var så fælt at jeg var redd for at det ikke skulle gå bra med jenta, sier læreren i retten.

Til læreren forteller jenta at det var en mann som stakk henne, og at hun ikke visste hvem han var.

Læreren sier i retten at han i ettertid har tenkt at kunne vært det tiltalte 62-åringen hun så ved kirka på vei til jobb.

Operert to ganger

Den 13 år gamle eleven måtte opereres to ganger etter knivstikkingen i fjor høst. Hun lå på sykehus i tre uker etter angrepet.

Tidligere onsdag fortalte den tiltalte 62-åringen i retten at han ikke husker noe fra selve ugjerningen.

– Jeg får ikke fred og ber om unnskyldning, sa han i retten.

Rettspsykiaterne i saken mener 62-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og aktor vil legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern for mannen.

Tidligere trusseldømt

62-åringen er tidligere dømt for flere tilfeller av trusler.

«Han kunne komme på kontoret med en bunke papirer og forlange svar etter tre dager, hvis ikke skulle han komme og ta oss.»

Slik beskrev Helse- og omsorgssjefen i Kvæfjord truslene den tiltalte 62-åringen kom med. Ett av forholdene ble anmeldt.

Helse- og omsorgssjefen begynte i jobben i 2010, da var det allerede et konfliktfylt forhold mellom kommunen og tiltalte. 62-åringen ønsket å bygge sin egen bolig, og var misfornøyd med tilbudet kommunen hadde gitt ham.

– Utfordrende om han kommer tilbake

– Vi hadde mange møter med advokat for å hjelpe han, men i januar 2011 var det stopp. Han har ikke ønsket å motta tjenester fra februar 2010, sier kommunalsjefen i retten.

Hun nekter for at kommunen prøver å unndra seg ansvar overfor mannen.

62-åringen mener også at kommunen er skyld i at han ikke har fått farsarven sin, blant annet fordi han ikke fikk bygge bolig på eiendommen han arvet etter faren.

Helse- og oppvekstsjefen ser ikke for seg at tiltalte kan komme tilbake til kommunen.

– Vi ser for oss en svært utfordrende situasjon hvis han kommer tilbake til Kvæfjord. Både for lokalsamfunnet og han selv, sier hun i retten.