Hopp til innhold

Altfor mange barn er utrygge i vannet – nå tar de frivillige tak

8 000 barn over hele landet får gratis svømmekurs i regi av veldedige organisasjoner og idrettslag – fordi det kommunale tilbudet er for dårlig.

6-åringene i Tusseladden friluftsbarnehage synes svømmeopplæring er kult.

6-åringene i Tusseladden friluftsbarnehage synes svømmeopplæring er kult.

Det plaskes i bassenget på Alfheim i Tromsø når ivrige seksåringer fra Tusseladden friluftsbarnehage og småtrinnet fra Borgtun skole møtes til svømmekurs.

– Mamma har vist meg hvordan jeg skal svømme, men når jeg prøver å gjøre det her, så detter jeg bare ned, sier Sander Aas (6) til NRK.

For lite tid i bassenget

Even Lynum Ringkjøb

Hovedinstruktør Even Lynum Ringkjøb (20) mener at barn behøver langt flere timer i vannet enn det de får på skolen.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Sander er et av 8 000 norske barn som får et gratis kurs for å lære å bli trygge i vann, i den årlige svømmeaksjonen i regi av Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund.

– Svømmeundervisningen i Tromsø og Nord-Norge generelt er for dårlig. Ungene får ikke nok oppfølging og de har for få timer i vannet, sier hovedinstruktør Even Lynum Ringkjøb i Tromsø svømmeklubb, som gjennomfører kurset.

Even Lynum Ringkjøb holder svømmekurs for barn
Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Han har sett en tendens til at barn i alle aldre sliter med å beherske svømming.

– Ukentlig ser vi at barn ikke kan svømme, som er redde for vann og som så vidt våger å vasse ut til hoftehøyde. Det sier litt om forbedringspotensialet. Det er livsviktig å kunne svømme, spesielt for barn og unge som vokser opp i Tromsø, som er en øy.

Bassengmangel

Lars Erik Mørk

Kommunikasjonssjef Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen sier at de vil fortsette med den årlige svømmeaksjonen der barn over hele landet får gratis svømmekurs.

Foto: Gjensidigestiftelsen

I en nasjonal undersøkelse fra 2013 kom det frem at halvparten av landets tiåringer ikke var svømmedyktig. Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund har siden 2008 sørget for at 60.000 barn har fått kurs.

– Vi ser at kommunene og regjeringen har kommet mer på banen, men det er fortsatt et stort behov. Det største problemet er tilgangen til basseng, sier kommunikasjonsdirektør Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Sprengt bassengkapasitet

I Tromsø starter svømmeundervisningen på andre trinn, og strekker seg over tre år i grunnskolen med 15 timer i året, mens situasjonen er langt verre i andre kommuner i landet. Kommunaldirektør Kari Henriksen mener at svømmeundervisningen er på et forsvarlig nivå.

– Det er et minimum av det vi trenger av tid for å gi et forsvarlig undervisningstilbud, men vi har ikke mye å gå på. Vi har ikke anledning til å gi elevene våre et ytterligere tilbud ut ifra den bassengkapasiteten som vi har i dag.

Kari Henriksen, kommunaldirektør for utdanning i Tromsø kommune

Kommunaldirektør Kari Henriksen i Tromsø kommune sier at de ikke kan øke undervisningstilbudet på grunn av bassengkapasiteten.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Svømmeundervisning for de yngste

Even Lynum Ringkjøb håper at kommunen og politikerne jobber raskt med å få i gang arbeidet med det nye badelandet.

– Det har etter hvert blitt mange klasser og skoler som skal inn i de få bassengene vi har. Vi håper at det nye badelandet også gir en boost i svømmeundervisningen i kommunen.