Normal

Kan likevel bli sykepleierutdanning i Alta

Populært tilbud ble lagt ned. Nå skal sykepleierutdanning i Alta vurderes på nytt.

Radiumhospitalet sykepleier

Det er et stort behov for sykepleiere i Nord-Norge, og UiT Norges arktiske universitet lover at det skal satses på et desentralisert utdanningstilbud i både Troms og Finnmark.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

På tross av 180 søkere på 30 plasser sist gang det var et tilbud om desentralisert sykepleierutdanning i Alta blir utdanningen ikke videreført i år. Ifølge Altaposten skapte det sterke reaksjoner da det populære tilbudet ble fjernet.

Dagens sykepleierutdanning i Finnmark er lokalisert til Hammerfest.

Skal evalueres

Nå kan det likevel bli sykepleierutdanning i Alta, men tidligst til neste år.

I en pressemelding understreker nemlig UiT Norges arktiske universitet at det i fremtiden fortsatt skal tilbys desentralisert sykepleierutdaning i Finnmark.

Studiet i Alta i fjor var et prøveprosjekt, og til høsten skal tilbudet evalueres før det legges videre planer for neste år.

Det er ikke bare i Alta det har vært gitt et desentralisert tilbud i Finnmark, men også i Lakselv, Kirkenes, Karasjok og Kautokeino.

Ny fagplan

For tiden pågår et arbeid med en ny fagplan for sykepleierutdanning ved UiT Norges arktiske universitet.

– Den nye fagplanen blir felles for fulltidsbaserte studier i Hammerfest og Tromsø og desentraliserte utdanninger i Troms og Finnmark, sier dekan Arnfinn Sundsfjord ved det helsevitenskapelige fakultet.

– Slike utdanninger krever et stabilt, robust fagmiljø og en god infrastruktur som vi i dag har i Tromsø og Hammerfest. Disse miljøene vil være de naturlige faglige bærebjelker i desentraliserte sykepleierutdanninger i Troms og Finnmark med utgangspunkt i de gode erfaringene vi har med oss, fortsetter han.

Totalt er det finansiert 166 studieplasser for sykepleiere i Troms og Finnmark. Skal kapasiteten utvides må det komme nye fullfinansierte studieplasser fra Kunnskapsdepartementet, forteller Sundsfjord.