NRK Meny
Normal

Overgrepssaken: Alle barnehageansatte på skolebenken

– Vi setter i gang opplæring av barnehageansatte i Tromsø for å forebygge seksuelle overgrep mot barn. Det sier byråd Anna Amdal Fyhn.

Anna Amdal Fyhn

– Våre ansatte etterspør mer kunnskap for å avdekke overgrep mot barn, sier byråd Anna Amdal Fyhn.

Foto: Trygve M. Andreassen / NRK

Byråden forventer også at ansatte i de rundt 50 private barnehagene i kommunen gjennomgår den samme opplæringen.

– Det er innført et nettbasert kurs om hvordan man avdekker og forebygger seksuelle overgrep mot barn. Vi har invitert alle barnehageledere til å gjennomgå dette kurset. Da forventer vi at lederne skal gå tilbake og bruke dette i hver sin barnehage, sier Anna Amdal Fyhn.

Anna Amdal Fyhn

– Vi forventer at alle barnehageansatte tar dette kurset, sier Anna Amdal Fyhn.

Foto: NRK

En mannlig barnehageansatt i 30-årene er siktet for seksuelle overgrep mot 11 barn. Han ble pågrepet 6. mai og er varetektsfengslet. Siktede har innrømmet seksuelle overgrep i en privat barnehage i Tromsø som han har jobbet i siden 2008.

Det er altså helt nødvendig at vi tar dette på alvor og bruker de verktøyene som gir økt kunnskap om seksuelle overgrep mot barn.

Anne Amdal Fyhn

Alle barnehager skal med

Dette skal altså gjelde absolutt alle barnhagene i kommunen, enten de er kommunale eller private. Men kommunen kan bare pålegge sine egne ansatte å være med på kurset, men kan bare invitere de private.

– Vi vil forlange at de kommunale barnehagene følger opp. Det er helt nødvendig at vi tar grep om denne problemstillingen og våre barnehageansatte ønsker dette. De etterspør kompetanse på dette feltet, sier Amdal Fyhn.

– Gjelder dette for alle ansatte i barnehagene?

– Ja, absolutt. Vi vil sikre oss at alle har gått igjennom kurset. Her lærer de om tegn på misbruk, hvordan man skal håndtere bekymringer, melde fra og så videre.

– Det er en stor utskifting av barnehagepersonell, hva med de nye?

– Vi må sikre oss at de også får denne opplæringen.