NRK Meny
Normal

Albrigtsen: – Vi har blitt ufrivillige riksklovner, det var ikke helt planlagt

Hundesledekjøreren Tore Albrigtsen har nylig deltatt i verdens tøffeste hundesledeløp over Alaska. Men det er på hjemturen til Tromsø han har støtt på de største problemene.

Tore Albrigtsen i mål etter Yuokon Quest 2016.

Tore Albrigtsen, her fra Yuokon Quest, har i vinter deltatt i to av verdens tøffeste trekkhundløp på rappen, i temperaturer ned mot 40 minusgrader.

Foto: Yukon Quest

– Vi beveger oss skritt for skritt hjemover. Å kjøre Iditarod er enkelt i forhold til dette her, for å si det sånn, forteller Tore Albrigtsen på telefon fra Washington i USA.

Hundesledeløperen gjennomførte nylig verdens mest kjente hundesledeløp i Alaska, og kom på 36. plass. Men da han skulle starte på hjemreisen gikk ikke alt helt etter planen.

Nå har han blitt rikskjendis gjennom Fox News og flere andre nyhetskanaler, og han anslår at et 30-talls politimenn har stoppet og kontaktet dem. Hvorfor?

Flyet Albrigtsen og to andre fra Nord-Norge skulle reise med fra Anchorage i Alaska ble kansellert. Derfor tok de hjulene fatt, og la ut på den 3.800 kilometer lange kjøreturen til Seattle i Washington – til neste fly.

Så ser du for deg en trefelts motorvei i storbyen Seattle, en stor lastebil, og 53 hunder som må luftes. Det er kanskje ikke helt standard i Norge heller, men i USA har dette skapt stor oppstandelse. Følget har blitt jaget rundt av politi og grunneiere, og mistenkt for å være kriminelle.

Uventet hjelp

– Problemene oppsto da vi skulle oppbevare oss og hundene til flyet gikk. Jeg kan ikke legge skjul på at det høye antallet skaper problemer, forklarer Albrigtsen.

– Dette er en storby, og det er ikke vanlig med sledehunder her. Det er tungt å fordøye for enhver mann. Det har vært et par konfrontasjoner, men det har løst seg positivt.

I alt hell møtte dem ei dame som jobber for et indianerreservat i nærheten. Hun hadde fått tillatelse til å installere reisefølget på deres område.

– Vi har mye plass, og jeg tenkte at vi må jo ha et sted å innkvartere Tore og hundene for natten. Det føles godt at hundene slipper å bli stresset av bilene på motorveien, sier «redningskvinnen» Heidi Thomas til Fox News.

Tore Albrigtsen i Washington

Tore Albrigtsen fikk besøk av riksdekkende media på indianerreservatet Nisqually Indian Tribe.

Foto: Fox News / Skjermdump

Stjerneklar himmel

Det er midt på natten, og Albrigtsen ligger og sover når NRK ringer.

– Dette er helt fantastisk. De har servert oss middag og drikke, og jeg vet ikke hva de ikke har gjort for oss. Jeg sover på gresset mellom hundene med nydelig stjernehimmel over meg, og livet er herlig – tross alt!, sier hundesledekjøreren.

Om få timer skal teamet være klar for innsjekk, og Albrigtsen gleder seg til å komme til Europa. Neste steg er fly til Frankfurt, før de legger ut på kjøreturen nordover til Tromsø.

– Vi har blitt ufrivillige riksklovner, det var ikke helt planlagt. Men man må se løsninger, og ikke problemer. Det går fint dette, sier Albrigtsen optimistisk.