NRK Meny
Normal

Aktor ber om 21 dagers fengsel for uaktsom kjøring

Det ble tirsdag lagt ned påstand om 21 dagers betinget fengsel og inndragning av førerkort i ett år for 19-åringen som kjørte på, og drepte 78 år gamle Arnhild Hansen fra Vadsø i november 2013.

Vadsø-kvinne døde i ulykke

Mandag 12. januar kommer dommen mot 19-åringen som er tiltalt for uaktsom kjøring med døden til følge.

Foto: NRK

– Vi mener det er et riktig nivå å legge seg på, sier aktor Jens Bernhard Herstad som mener de har ført tilstrekkelig bevis for at den unge mannen har holdt for høy fart eller vært så uaktsom at det skal føre til straff. Herstad poengterer likevel at det ikke er snakk om stor grad av uaktsomhet.

– Konsekvensene er jo svært alvorlige for alle parter i saken, men den uaktsomhten han har vist anser vi for å være i det nedre sjikt av alvorlighetsskalaen, sier Herstad.

Kritisk til påtalemyndighetene

Det var mange pårørende til stede i rettssaken tirsdag, og i familien til avdøde kom det reaksjoner på aktors prosedyre. De har tidligere vært ute og kritisert politiets etterforskning, og heller ikke i retten er de fornøyd.

– Han fremstår som uforberedt, og det grenser til det skammelige, sier en av de pårørende.

Jens Bernhard Herstad

ens Bernhard Herstad mener 21 dagers betinget fengsel er en passende straff for 19-åringen som i mars 2014 kjørte ned og drepte 78 år gamel Arnhild Hansen i Vadsø.

Foto: Stian Strøm

En av tingene som også dommeren stusset på, var at påtalemyndighetene ikke hadde tatt hensyn til den lange etterforskningstiden. Normalt vil dette føre til lavere straff, men det hadde ikke aktoratet tatt hensyn til i sin påstand kom det frem da dommeren spurte. Og hvorfor det har tatt så lang tid har ikke Herstad noe godt svar på.

– Jeg kan ikke på stående fot fortelle hvorfor saken har tatt så lang tid, sier Herstad.

Kritikkverdig etterforskning

I rettssaken idag var et av hovedspørsmålene i sluttprosedyrene hva det konkret er aktoratet mener den tiltalte mannen har vært uaktsom med.

Det var snø og glatt føre da ulykken skjedde 5. november 2013. Den unge mannen kjørte en varebil og var uoppmerksom eller holdt for høy fart, slik at bilen havnet delvis utfor veien i en høyrekurve.
Da han forsøkte å rette opp bilen, snurret han rundt og havnet på fortauet på motsatt side. Der gikk 78 år gamle Arnhild Hansen. Hun havnet under bilen og døde av skadene tre timer senere.

Aktor mener det er det som har ført til at han har fått hjulene utenfor veien, som er det straffbare. Dette måtte dommeren be Herstad poengtere, fordi han mente det var uklart hva de egentlig mente var uaktsomt i hendelsen.

Tidligere har familien til avdøde kritisert politiet for mangelfull etterforskning. De mener at politiet har gjort en så dårlig jobb, at de selv har følt det nødvendig å etterforske saken.

Full frifinnelse

Forsvareren til den tiltalte mannen, Jonar Rushfeldt, ba om full frifinnelse for sin klient.

– Han har maksimalt vært ubevisst uaktsom, sa Rushfeldt i retten.

Jonar Rushfeld

Forsvarer Jonar Rushfeldt ba om full frifinnelse for sin klient.

Foto: Hege Wallenius

Forsvareren mener saken er litt spesiell i og med at sjåføren ikke benekter å ha sett fornærmede.

– I de fleste saker av denne typen har ikke sjåføren sett den som har blitt påkjørt, men tiltalte så avdøde og visste det var glatt. Men han kan ikke bebreides for det som skjedde, argumenterte Rushfeldt.