Hopp til innhold

Avslører hygieneslurv på fiskebrukene

Skitne lokaler og produksjonsutstyr, ansatte som ikke følger hygienerutinene, og emballasje som ikke er godkjent, møter mattilsynet når de er ute på kontroll.

Norway Seafoods i Kjøllefjord

Hygienen i hvitproduksjonen i Finnmark holder ikke alltid mål, mener Mattilsynet.

Foto: Frode Myhra Skog / NRK

Mattilsynet stengte nylig emballasjelageret hos Norway Seafoods i Kjøllefjord med umiddelbar virkning. Flere andre fiskebruk har i det siste fått advarsel fra tilsynet grunnet dårlig hygiene.

Mattilsynet har i disse dager en nasjonal kampanje for å komme renholdsslurvet i bransjen til livs, sier distriktssjef Gørill Hogseth.

– Vi har erfart at hygiene ved mottaks- og produksjonsvirksomhetene ikke alltid har vært like god i hvitfiskproduksjonen, forteller Hogseth.

Flere har fått pålegg

Nylig stengte de emballasjelageret hos Norway Seafoods i Kjøllefjord med umiddelbar virkning fordi det var for skittent.

Samtidig har bedrifter som Båtsfjordbruket, Fjordlaks i Tufjord, Norway Seafoods i Hammerfest og Nordkyn Seafood fått varsel om pålegg. Mattilsynet karakteriserer regelbruddene som alvorlige hos samtlige bedrifter.

– Har ryddet opp

Produksjonssjef Per Gunnar Hansen i Norway Seafoods har følgende kommentar til stengningen av lageret i Kjøllefjord.

– Det er jo opplagt at et hastevedtak ikke er noe vi setter pris på, etter tilsynsbesøk fra Mattilsynet, det er klart. Samtidig er det sånn at det hastevedtaket er lukket. Så per i dag skal det være under kontrollerte former, sier Hansen.

Og hos Nordkyn Seafood innrømmer de enkelte brudd, samtidig som de mener at Mattilsynet har gjort flere feil på tilsynet. Båtsfjordbruket har ingen kommentar til påleggene, og i Fjordlaks sier de at forholdene nå er rettet opp i. Reporter var Harald Stavseth.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark