Hopp til innhold

Reagerer kraftig på forslaget om strengere leveringsplikt

Regjeringas forslag om en kraftig skjerping av leveringsplikten møter hoderisting i Aker-konsernet. I et forslag fiskeriministeren lanserte i dag, åpnes det for at fiskeindustri i Nord-Norge kan bli tvunget til å kjøpe 70 prosent av fangsten til trålere med leveringsplikt.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods, mener selskapet blir nødt til å kjøpe fisk de ikke har behov for.

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods, mener selskapet blir nødt til å kjøpe fisk de ikke har behov for.

Thomas Farstad

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods

Foto: Baard Ek / Marine Harvest

– Vi forstår det ikke, utfordringen nå er at det flyter over av fisk, og det er masse fisk rundt på anleggene.

Thomas Farstad mener at forslaget vil føre til at mange av de omlag seks hundre mindre båtene fra kystflåten som Norway Seafoods kjøper råstoff av, vil måtte finne seg nye mottaksanlegg og nye kunder neste år.

Fra et av Aker Seafoods anlegg

Fra et av Aker Seafoods anlegg.

Leveringsplikten har ikke fungert

Striden rundt den såkalte leveringsplikten har vart i flere år. Ordningen har pålagt en rekke trålere å levere deler av fangsten til fiskeindustri i flere nord-norske kystsamfunn.

Hensikten har vært å sikre at industrien har fått leveranser av fisk. Men ordningen har ikke fungert slik politikerne har ønsket, og blant annet har Aker Seafood levert mindre fisk til anleggene enn ventet. Dette er også grunnen til at det er behov for å skjerpe leveringsplikten, sier arbeiderpartiet sin parlamentariske leder Helga Pedersen.

– Vi ser at leveringsplikten i dag ikke fungerer ut i fra det som var den politiske intensjonen. Vi ønsker at det leveringspliktige råstoffet skal komme på land for å sikre lønnsom virksomhet, arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, sier Pedersen.

– De er i liten kontakt med virkeligheten

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods er ikke enig i denne tankegangen. Han mener politikerne bør drive politikk, og næringslivsfolk bør drive med næringsliv.

– De er i liten kontakt med virkeligheten, for nå flyter det over av fisk. Vi tvinges til å bearbeide fisk det ikke fins et marked for, sier Thomas Farstad i Norway Seafoods.

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ønsker aktivitet på land større deler av året.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ønsker aktivitet på land

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er enig at det er mye fisk i havet, men utfordringen er at det bare er deler av året det kommer mye fisk på land.

– I februar, mars og april kommer det mye fisk på land, mens det har vært mer krevende på høsten, sier Berg-Hansen.

Hun legger til at trålflåten har vært med å forlenge året fiskebrukene får fisk på land, i tillegg har bifangstordningen gjort at det har vært mer fisk på land om høsten.

– Hvis det var sånn at det rann over med fisk hele året, så er det litt spesielt at folk blir permittert deler av året. Målet vårt er å få fisken på land, inn til anleggene så det kan skape aktivitet, arbeidsplasser og lønnsom verdiskapning, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark