Ahmed er den eneste i landet som har klart dette

Ahmed Nordin (28) har klart noe ingen andre har klart. Som den første i landet har han, med downs syndrom, gradert seg til det høythengende sort belte i Taekwondo.

Ahmed Nordin ble den første i landet som har Downs syndrom som tar sort belte i taekwondo

Ahmed er stolt over seg selv etter graderingen.

Det sparkes høyt og hardt dagen etter den store dagen. Ahmed er på trening, og løper rundt i sin splitter nye drakt. Det fikk han søndag, da han graderte seg til sort belte – som første norske utøver med downs syndrom.

I snart ti år har han trent mot dette målet. Det er noe alle taekwondoutøvere kjemper om, og er en imponerende prestasjon uansett bakgrunn. Likevel, Ahmed med sine litt større utfordringer, gjør han helt spesiell.

– Det er vel og bra, som å vinne verdensmesterskapet i Norge, beskriver han selv.

– Jeg er fornøyd.

Simulerer bevegelsene

NRK møter han på den første treningen etter graderingen. Sammen med utøvere i ulike aldere lytter han til kommandoene fra trener Ivan Tzatchev.

For det blotte øyet er det umulig å se hvem av utøverne som har funksjonshemninger. Ahmed er fokusert, presis og rask i bevegelsene.

– Hvem sa at det ikke var mulig, sier treneren ut i gymsalen, og er tydelig stolt over eleven sin.

Tzatchev er opptatt av at man ikke deler inn folk i forskjellige grupper.

– Det er veldig viktig at Ahmed trener sammen med funksjonsfriske. Han kan oppnå de samme målene og ferdighetene som dem, og han får selvtillit av det, sier treneren.

– Ahmed har ikke evnen til å visualisere, men etter mange år har vi funnet ut at han kan simulere bevegelser. Han bruker noen sekunder på å sette i gang, men så vet han hva han skal gjøre.

Ivan og Ahmed

Ahmed Nordin får en velfortjent klem av trener Ivan Tzatchev etter graderingen.

Foto: Privat

Godt forberedt

Ahmed sier han har lest mye teori hjemme, og forberedte seg godt til den store dagen. Han er stolt der han står og prater i den nye hvite drakten.

– Nå har jeg sort belte. Jeg synes det er artig og gøy, sier han med et smil.