NRK Meny
Normal

ÁGY: – Det har ikke gått helt opp for meg

Karrieren har skutt fart for Nordreisajenta Agnete etter at hun ble listet på P3 i fjor. Nå er hun én av ti nominerte til «Årets urørt» 2016.

AGY - Agnete Bråten

22-åringen Agnete Båtnes Bråten fra Nordreisa synger både på samisk og engelsk.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg føler jeg trår fotspor for samiske artister som kommer etter meg. Det blir lettere for dem å nå opp til P3 og bli hørt, tror Agnete Båtnes Bråten.

Artisten, som er bedre kjent under navnet ÁGY, har skutt fart i karrieren sin den siste tiden. Nordreisa-væringen ble i fjor kåret til Ukas Urørt i P3, og nå er hun en av ti nominerte til å bli Årets Urørt.

I beskrivelsen til Urørt-redaksjonen står det om artisten:

«Hun treffer blink når hun fusjonerer det tradisjonelle med det moderne. Både lyden og den samiske vokalen er vekslende genialt kjølig og varmende sjelfull på samme tid».

- Hva tenkte du da du fikk beskjed om at du er en av ti artister og band som kjemper om tittelen?

– Jeg tror ikke jeg tenkte så mye, det var mest tårer som trillet, forteller ÁGY, som nå er nominert med låten Árvedavgi.

Se musikkvideoen her

Må stemmes fram

Før jul var det en større diskusjon om kvaliteten på samisk musikk, og der ble det hevdet at samisk musikk ikke var god nok til å bli spilt på P3. Etter dette ble låten til ÁGY listet på radiokanalen, og siden har hun fått fans over hele landet.

– Overveldende, det er vel et fint ord å bruke om det som har skjedd. Jeg har brukt mye tid på å svelge dette, og jeg gjør det vel fortsatt. Det har ikke gått helt opp for meg, sier hun lattermildt.

Urørtfinalen går av stabelen under by:Larm i Oslo 5. mars. Av 33 band og artister som i 2015 kunne smykke seg med tittelen «Ukas Urørt», finner du altså Nordreisajenta.

Og hun trenger din hjelp til å nå opp til toppen.

– Det foregår en avstemning på Facebook og på P3.no, og jeg ledet ganske mye en stund. Men i morges så jeg at folk hadde begynt å ta meg igjen, så nå må jeg mobilisere, sier hun.

– Det er farlig nært nå, jeg ser på en måte målet. Jeg har ikke lyst til å gi meg.

Flere utgivelser

Båtnes Bråten skal også opptre under festivalen i hovedstaden. Men før hun reiser sørover skal hun holde konsert med Violet road-musikeren og produsent for låten «Arvedávgi» på selveste nasjonaldagen til samene.

– Det blir en low key-konsert på Prelaten med Herman Rundberg. Etterpå skal vi være DJs og spille samiske hits og andre dansflore-musikk.

ÁGY lover nye utgivelser allerede før sommeren, og kommer til å spille en god del konserter i vår.

– Det er bare å følge med, sier hun.

Hør ÁGYs coverversjon av «Let it go» i P3