NRK Meny
Normal

Aggressivt og personlig angrep

Nordnorsk symfoniorkester slår tilbake mot festspilldirektøren.

Rolf Lennart Stensø

Slår tilbake mot direktøren for Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK


- Det er synd at direktør Birger Carlsen i Festspillene i Nord-Norge angriper et orkester han aldri har hørt spille.

Det sier Rolf Lennart Stensø som er kunstnerisk ansvarlig Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Festspill-direktør Birger Karlsen

Birger Carlsen har liten tro på Nordnorsk symfoniorkester.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Carlsen gjorde tidligere i denne uke det klart at det nyetablerte Nordnorsk symfoniorkester ikke er velkommen til festspillene.

Den nye symfoniorkesteret skal bestå av musikere fra Tromsø symfoniorkester og Bodø Sinfonietta.

Carlsen tror at et orkester som bare skal ha tre samlinger i året og ellers øver sammen på internett aldri vil oppnå et kunstnerisk nivå som er godt nok.

Overraskende aggressivt

- Jeg er overrasket over hvor aggressivt og personlig Carlsens angrep på orkesteret er, sier Stensø.

- Carlsen slår fast en gang for alle at dette aldri kan bli bra. Og hovedårsaken er altså at musikerne vil spille for sjelden sammen siden de ikke bor samme sted.

Kritikk mot musikerne

Rolf Lennart Stensø
Foto: Per Willy Larsen

- Kvaliteten på orkesteret avhenger i all hovedsak av kvaliteten på musikerne og i mindre grad av hvor mange timer de øver sammen.

Det er i så fall musikerne i Nord-Norge Carlsen kritiserer og ikke orkesteret, hevder den kunstneriske ansvarlige for Nordnorsk symfoniorkester, sier Stensø.

- Det er klart at sjansen for å få til noe virkelig bra vil ha vært bedre om alle musikerne kunne treffes fysisk og øve sammen hele tida, men det er ikke mulig.

Et desentralisert orkester

- Hvis vi kunne ansette alle musikerne ett sted kunne det oppnås, men det vet vi ikke lar seg gjøre.

Musikerne skal leve og bo blant annet i Tromsø og i Bodø også i framtida. I tillegg skal vi samarbeide tett med divisjonsmusikken i Harstad og landsdelsmusikerne.

- Vår viktigste ambisjon er å gi folk i Nord-Norge et likeverdig orkestertilbud med resten av landet. Kvalitetsmessig har vi lagt lista høyt: Vi ønsker å utvikle oss til et symfoniorkester som Nord-Norge kan bli stolt av. Enten vi spiller i Lofoten eller London.

- Så gjenstår det å se om vi noen gang kommer på et nivå godt nok til å tilfredsstille Carlsens kvalitetsdefinisjoner, sier Rolf Lennart Stensø som er kunstnerisk ansvarlig i Nordnorsk symfoniorkester.