NRK Meny
Normal

Sigrids afrikanske sykkeldrøm ble virkelighet

12.000 kilometer gjennom ni afrikanske land på sykkel, har vært hverdagen til Sigrid Mogård fra Tromsø de siste månedene. Lørdag suste hun i mål i Cape Town, men reisen har også bydd på noen motbakker.

Sykkeltur Afrika

Her har Sigrid Mogård fått velfortjent flaske med bobler i og medalje etter å ha syklet gjennom mange afrikanske land på sykkel i verdens lengste sykkelritt.

Foto: Privat

SYkkeltur Afrika

Sigrid Mogård var den eneste fra Skandinavia som fullførte hele turen. Her stolt med norsk flagg i Cape Town.

Foto: Guri Midtgard

– Det var utrolig godt å krysse målstreken. Jeg hadde ikke trodd det selv, men jeg begynte faktisk å gråte. Det var jeg ikke helt forberedt på, forteller en fornøyd Sigrid Mogård (29) i Cape Town.

Sammen med 27 andre har hun syklet rittet Tour d´Afrique i fire måneder. Turen strekker seg gjennom Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibia og Sør-Afrika.

Det er litt vemodig at sykkelrittet er over.

– Jeg har fått et utrolig godt vennskap med alle i gruppa jeg har reist med. Vi kommer sikkert til å møtes på gjenforeningsfester, men vi kommer aldri til å sitte sammen i Sudan igjen å se på solnedgangen, sier hun til NRK

Fryktet indre blødninger

Sigrid Mogård beskriver turen som et fantastisk eventyr, men det har også vært utfordringer. De siste dagene av turen måtte hun på sykehus.

– Jeg falt av sykkelen min i høy fart i Namibia og fikk styret rett i magen, sier hun.

Etterpå fikk hun store smerter, men nærmeste sykehus var 400 kilometer unna. Hun ble til slutt hentet med ambulansehelikopter og fraktet til sykehuset.

(Saken fortsetter under bildet)

Sykkeltur Afrika

I ambulanseflyet på vei til sykehuset etter en fallulykke på sykkelen. Hun var en natt på sykehus i Namibia.

Foto: Sigrid Mogård

Stolt mamma

– Det var en fare for at jeg skulle ha indre blødninger, men det viste seg heldigvis at jeg bare hadde fått meg en skikkelig trøkk.

Å gi opp turen etter det var aldri noe alternativ.

Men moren hennes Guri Midtgard ble bekymret, og tok flyet ned for å være sammen med datteren.

– Vi fryktet at det var alvorlig, men det gikk heldigvis bra. Jeg er så utrolig stolt av Sigrid og pågangsmotet hennes, forteller Midtgard.

  • Du kan lese mer om Sigrid sitt eventyr her

(Saken fortsetter under bildet)

Sykketur Afrika

En 'sykkel-selfie' langs landeveien i Afrika. Terrenget har vært variert, og det har vært en tøff tur.

Foto: Sigrid Mogård

En opplevelse for livet

Sykkelturen har gått forbi templer langs Nilen, gjennom den sudanske ørken og opp til det bibelske landskapet i Etiopias robuste Simian Mountains.

  • Hør Sigrid Mogård i Nordnytt på NRK P1 her

Etter å ha krysset ekvator i Kenya, tråkket de videre forbi legendariske Mount Kilimanjaro. Så til Lake Malawi, Victoria Falls, og Kalahariørkenen. Alt dette på vei til det endelige målet Cape Town, i Sør-Afrika.

–Jeg er utrolig glad for at jeg har fått oppleve dette, avslutter Mogård.

Sykkeltur Afrika

Sigrid Mogård har møtt mange spennende mennesker på den fire måneder lange sykkelturen. Her med fire nye venner i Malawi.

Foto: Sigrid Mogård